ENSZ: Már másfél millió ember menekült el Ukrajnából

Külpol

A WHO megerősítette, hogy Ukrajnában több egészségügyi intézményt is támadás ért. Ezekben sokan életüket vesztették, illetve megsebesültek. 

 Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közölte vasárnap, hogy immár másfél millió ember menekült el Ukrajnából az Oroszország indította háború elől. Szombaton és vasárnap folytatódtak az orosz támadások az ország legkülönbözőbb helyein a hírügynökségek jelentése szerint.

 

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója megerősítette vasárnap azt az információt, hogy Ukrajnában több egészségügyi intézményt is támadás ért, és ezekben sokan életüket vesztették, illetve megsebesültek. Mint közleményében írta:

ez sérti a nemzetközi humanitárius jogot és az orvosi semlegességet.

Dimitro Zsivitszkij szumi közigazgatási vezető közölte, hogy az északkelet-ukrajnai Szumi és Lebedin városokat továbbra is támadta szombaton az orosz hadsereg. Orosz harci gépek leromboltak egy hőerőművet, egy élelmiszer- és egy építőanyag-raktárt, valamint egy parkolóházat. A Kijev és Harkiv közötti Ohtirka városban szombaton becsapódott egy orosz rakéta, hét ukrán katona meghalt. Ohtirkában és több más környező városban is megszűnt a távfűtés, az áram- és a vízszolgáltatás – mondta Zsivitszkij a dpa hírügynökség szerint, amely ezeket az információkat más forrásból nem tudta ellenőrizni.

Az orosz védelmi minisztérium eközben azt közölte: a hadsereg nagy hatótávolságú precíziós rakétákkal csapást mért vasárnap reggel a sztarokosztiantinivi katonai légitámaszpontra, és használhatatlanná tette azt.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

  

Figyelmébe ajánljuk