Épp hogy elkezdődött az ENSZ-közgyűlés aktuális vitaszakasza

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 25., 18:51
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A főtitkár máris nagyon lesújtó képet fest a világról.

„Ostrom alatt” állnak a demokratikus alapelvek az ENSZ főtitkára szerint. António Guterres a világszervezet Közgyűlése 73. ülésszakának kedden kezdődött általános vitáján sötét képet festett a világ állapotáról, és többek közt azt mondta, komoly bizalmi válság alakult ki.

Szorgalmazta az unilateralizmus elleni küzdelmet és a fokozottabb nemzetközi együttműködést, amelyre az ENSZ épült. Rámutatott a nemzetek közötti polarizáció és a populizmus szerinte növekvő mértékére, és úgy fogalmazott, hogy törékennyé vált a nemzetközi intézményekbe vetett bizalom.

António Guterres úgy vélekedett: a nemzetközi együttműködés elve „pont akkor került tűz alá, amikor a leginkább szükségünk van rá”.
A közgyűlés általános vitája, amelyen állam- és kormányfők vesznek részt, október 1-jéig tart. Idén 133 ország vezetője szólal fel.

António Guterres ENSZ-főtitkár korábban terjedelmes véleménycikket írt "A migráció igazi lehetőség" címmel, melyben kifejti, hogy erősíti a gazdasági növekedést, csökkenti az egyenlőtlenségeket és összeköti a különböző társadalmakat. A migránsok nagy része törvényesen él és dolgozik. Ugyanakkor a migráció politikai feszültségek forrása is lehet, valamint emberi tragédiákhoz is vezethet, amikor a diszkriminációval és túlkapásokkal szembesülő elkeseredett emberek az életüket kockáztatva indulnak útnak.

Ebben Guterres három alapvető dolgot javasol: a migráció gazdasági előnyeinek tudatosítását, a jogállami eljárások helyreállítását és a tranzittáborokban rekedt menekültek globális léptékű szétosztását, letelepítését. Mindezt az ENSZ egy jogi kötőerővel nem bíró nyilatkozattal szeretné elősegíteni.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 25., 18:51
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...