Erdélyi magyar zsoldos esett el Ukrajnában

  • narancs.hu
  • 2023. október 25.

Külpol

Az első román állampolgár.

Vasárnap elesett az ukrajnai fronton a 27 éves Wittmann Rudolf, az első román állampolgár, aki zsoldosként harcolva halt meg a háborúban – írja a hvg.hu.

A román sajtóban megjelent tudósítások szerint Wittmann Rudolf az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban végzett, később szolgált a francia idegenlégióban is. 

Az elhunytnak ukrán barátnője volt, aki a közösségi médiában búcsúzott tőle: „azt hittem, hogy a hozzád hasonló vikingek nem halnak meg, de ez kibaszott háború a legjobbakat is elviszi (...) az életedet adtad Ukrajnáért... egy olyan háborúért, ami nem volt a tiéd, de itt voltál, hogy nekünk legyen jövőnk. (…) Te nem csak az én hősöm vagy, hanem egyész Ukrajnáé!”

Wittmann egy éve csatlakozott az ukrán hadsereghez, nem sokkal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

A román külügyminisztérium közölte, hogy az ukrán hatóságok értesítést küldtek a román állampolgár haláláról. A holttest hazaszállításához szükséges igazolásokat a Csernyivci Román Konzulátus állítja ki. 

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!