Erdogan turistákat fenyegetett meg: ha békével mennek, remek, de ha nem, koporsókban küldik őket haza

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. március 19.

Külpol

Új-Zélandtól a halálbüntetés visszaállítását követeli.

A halálbüntetés visszaállítására szólította fel Új-Zélandot Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden egy észak-törökországi kampánygyűlésen, ahol azt is kijelentette, ha Új-Zéland kudarcot vall a christchurchi terrortámadás elkövetőjének megbüntetésében, Törökország megtalálja majd ennek módját.

A török államfő hangsúlyozta, hogy a 28 éves Brenton Tarrant 50 embert gyilkolt meg, és ezért Új-Zélandnak vissza kéne állítania a halálbüntetést, hogy így büntesse meg a merénylőt. Hozzátette: Törökország rosszul tette, hogy 15 éve eltörölte a halálbüntetést.

Az eseményen – az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint – a merényletről készült felvételből mutatott részleteket hallgatóságának, ezzel alátámasztva azt, hogy szerinte növekszik az iszlámellenes gyűlöletet és előítéletet.

Erdogan felidézte a Gallipoli-félsziget ostromát az első világháborúban, bírálva Ausztráliát és Új-Zélandot azért, mert katonákat küldött oda az Antant erők oldalán. 
"Mit kerestetek  itt? Nekünk nem volt veletek bajunk, miért jöttetek el idáig? Egyetlen oka van ennek: mi muszlimok vagyunk, ők pedig keresztények" – jelentette ki.

Médiajelentések szerint fenyegető hangon szólt azokhoz az ausztrálokhoz és új-zélandiakhoz, akik  az első világháborúban elesett katonáik emléknapja alkalmából Törökországba terveznek utazni. Úgy fogalmazott: ha békével mennek, remek, de ha nem, koporsókban küldik őket haza, mint ahogy azt tették felmenőikkel a Gallipoli-félsziget ostroma után.

Erdogan a március 31-i helyhatósági választások miatt van kampánykörúton, átlagosan napi két nyilvános beszédet tart, tartományról tartományra járja az országot, mivel államfői tisztsége mellett a hatalmon lévő iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke is.
A hétvége óta azonban már több kampánygyűlésen is lejátszották a gyilkosságokról készített felvételt a hallgatóságnak, illetve a Tarrant 74 oldalas "kiáltványából"  idézgetett az elnök. A felvételt a török állami televíziókban is bemutatták.

Winston Peters új-zélandi külügyminiszter elítélte ezt a kampányfogást, leszögezvén, hogy a felvétel nem képviseli országát, és a felvétel bemutatása veszélybe sodorhat külföldön tartózkodó új-zélandiakat.

Neked ajánljuk