Váratlanul lemondott a Kazahsztánt harminc éven át irányító Nazarbajev

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. március 19.

Külpol

A lemondás az első fejezet lehet egy megrendezett hatalomváltás forgatókönyvében, amelynek alapján jelentős hatalom maradna kezében.

A közép-ázsiai köztársaság 78 éves vezetője a kazah tévécsatornák által közvetített beszédében jelentette be döntését, majd aláírt egy rendeletet, amely értelmében március 20-tól befejezi elnöki megbízatását.

Az olajban gazdag állam személyi kultusz iránt erős affinitással rendelkező vezére azonban a jövőben sem hajlandó a hatalom gyeplőjét kiengedni a kezéből.
"Törvényeink szerint a nemzet vezetője címet ruházták rám, maradok továbbá a Nemzetvédelmi Tanács elnöke, amely széles jogosultságokkal rendelkezik az ország kül- és belpolitikáját illetően. Maradok a kormányzó Nur Otan (Haza Pártja) elnöke, valamint az Alkotmánytanács tagja is" – jelentette ki lemondó beszédében.

"A független kazah állam megalapítójaként abban látom jövőbeli feladatomat, hogy lehetővé tegyem a hatalom átadását egy fiatalabb nemzedék vezetőinek, akik folytatják az ország megkezdett átalakítását" –  emelte ki, akit az önkényuralommal vádolókkal szemben mások dicsérnek azért, hogy Közép-Ázsia legvirágzóbb országává tette Kazahsztánt.
"Életem végéig szolgálni foglak titeket" –  fűzte hozzá a kazah vezető.

A politika Nazarbajev kizárólagos territóriuma volt az országban. Hatalmon maradását nem utolsó sorban a stabilitás és a kiszámíthatóság biztosította, amit az ország külföldi kereskedelmi partnerei is méltányoltak. Az utóbbi években azonban folyton találgatások voltak egészségügyi állapotát illetően, s olyan feltételezések, hogy többé már nem képes ellátni hivatalát.

A lemondását követően az elnökválasztásig bizalmi embere, a 65 éves Kaszimdzsomart Tokajev, a szenátus elnöke látja el az államfői teendőket, akivel Kazahsztán függetlensége óta együtt dolgozott. "Becsületes, felelősségteljes és kötelességtudó ember" – nyilatkozta róla Nazarbajev, akinek ugyanakkor hosszú távra nincs kijelölt utódja.

Kazahsztánban jövőre terveznek elnök- és parlamenti választásokat.

Print kiadásunkban korábban terjedelmes portrét közöltünk a kazah vezetőről, melyet itt olvashatnak el:

A sztyeppék farkasa - Barátunk, Nurszultán Nazarbajev

A Kazahsztánt negyed évszázada irányító Nurszultán Nazarbajev tipikus posztszovjet vezetői életutat mondhat magáénak. Honnan jött az elnök, és hová tart országa?

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.