Erdogan blokkolja a Svédországgal és Finnországgal folytatott NATO-csatlakozási tárgyalásokat

  • narancs.hu
  • 2022. május 18.

Külpol

Harminc Törökországban terrorizmussal vádolt személy kiadatását kéri számon.

Törökország blokkolta a NATO döntését, hogy feldolgozza Finnországnak és Svédországnak a katonai szövetséghez való csatlakozási kérelmét, megkérdőjelezve a két északi ország gyors csatlakozásának reményét – írja több nyugati lap, köztük a Financial Times és a Die Presse. Erdoğan már a csatlakozást bejelentésekor belengette, hogy meg fogja vétózni a két ország csatlakozását.

Azzal a céllal találkoztak NATO-nagykövetek , hogy ugyanaznap amikor Finnország és Svédország beadta a csatlakozási kérelmét, meg is kezdjék a tárgyalásokat, csakhogy úgy tudni, a törökök ellenzése leállított minden szavazást.

A halasztás kétségessé teszi, hogy a NATO egy-két héten belül képes lesz jóváhagyni Finnország és Svédország kérelmének első szakaszát – jelezte Jens Stoltenberg főtitkár. Mindez egyúttal lehetőséget ad az Egyesült Államok, Törökország, Finnország és Svédország közötti többnapos intenzív diplomáciai tárgyaláshoz.

A NATO mind a 30 jelenlegi tagjának ratifikálnia kell Finnország és Svédország kérelmét, de ez a folyamat csak akkor kezdődhet, amikor a védelmi szövetség kiadja a csatlakozási jegyzőkönyvet és hivatalosan felkéri a két országot a csatlakozásra.

A NATO nem kommentárlta a történteket, csupán megismételte Stoltenberg szavait, miszerint "minden szövetséges biztonsági érdekét figyelembe kell venni, eltökélt szándékunk, hogy minden kérdést végigvegyünk, és gyors következtetésre jussunk".

Erdoğan a parlamentben azzal támadta a nyugati szövetségeseit, hogy nem tartották tiszteletben Ankara terrorizmussal kapcsolatos „érzékenységét”, és azzal vádolta a NATO-tagjelölteket, hogy nem hajlandók kiadni 30 olyan személyt, akiket a törökök terrorizmussal kapcsolatos vádakkal illetnek.

A török elnök kiemelte, hogy jogában áll megvétózni Svédország és Finnország NATO-ba való felvételét, azt mondta, hogy a NATO-tagoknak "meg kell érteniük, tisztelniük és támogatniuk kell" Törökország érzékenységét ezekkel a csoportokkal kapcsolatban, de "egyik szövetségesünk sem tanúsított az érzékenységünk iránt olyan tiszteletet, amit elvártunk".

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk