Észak-Korea csak önvédelemből lőtt ki rakétákat

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. október 8.

Külpol

Az ENSZ határozatai megtiltják Észak-Koreának, hogy bármilyen hatótávolságú ballisztikus rakétákat teszteljen.

Észak-Korea az Egyesült Államok katonai fenyegetéseire reagálva, önvédelemből hajtotta végre a rakétakísérleteket, amelyek nem jelentenek közvetlen veszélyt a légi közlekedésre vagy a szomszédos országokra - közölte az észak-koreai nemzeti légiközlekedési hatóság egyik szóvivője szombaton.

A tesztkilövés "rendszeres és tervezett része az önvédelemnek, hogy az ország megvédhesse biztonságát és a térség békéjét az Egyesült Államok katonaságának közvetlen fenyegetéseitől, amelyek már több mint fél évszázada tartanak" - idézte a szóvivőt a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

Észak-Korea szeptember vége óta, csütörtökön hatodik alkalommal hajtott végre ballisztikus rakétakísérletet, kedden pedig olyan, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki, amely 2017 óta először, a japán szigetvilág fölött haladt el.

Az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezete (ICAO) nemrégiben egyhangúlag elítélte Phenjan aktív rakétatevékenységét, az észak-koreai légiközlekedési hatóság szóvivője szerint azonban Phenjan "kategorikusan elítéli és elutasítja" az ICAO állásfoglalását, amely szerinte csak "az Egyesült Államoknak és hűbéres csatlósainak politikai provokációja, amely (Észak-Korea) szuverenitását igyekszik megsérteni".

Múlt hét végén közös dél-koreai-amerikai-japán tengeri hadgyakorlat kezdődött a Koreai-félszigetnél, Phenjan rakétatevékenységére pedig Dél-Korea és az Egyesült Államok is rakétagyakorlatokkal válaszolt.

Észak-Korea védelmi minisztériumának szóvivője egy másik nyilatkozatban elítélte az Egyesült Államok Ronald Reagan nukleáris meghajtású repülőgép-hordozójának részvételét a hadgyakorlatban, amiért az "jelentős negatív hatással van a térségre".

Az ENSZ határozatai megtiltják Észak-Koreának, hogy bármilyen hatótávolságú ballisztikus rakétákat teszteljen.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk