Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt

  • narancs.hu
  • 2022. március 24.

Külpol

A rakéta 71 percig volt a levegőben, majd Japán különleges gazdasági övezetén belül landolt.

Észak-Korea vélhetőleg ballisztikus rakétát lőtt ki keleti partjairól a Japán-tenger (Keleti-tenger) irányába csütörtökön - közölte a japán védelmi minisztérium.

Észak-Korea 2017-ben befagyasztotta az interkontinentális ballisztikus rakéták tesztelését és a kísérleti atomrobbantásokat. Kim Dzsong Un azonban figyelmeztetett, hogy országa mindkét tevékenységet újrakezdheti, miután a Donald Trump előző amerikai elnökkel folytatott, a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalások zátonyra futottak. A Reuters azt írja, ez lehetett az atomfegyverekkel rendelkező állam legnagyobb rakétáinak első ilyen méretű kilövése 2017 óta.

A japán hatóságok szerint a kilövés egy "új típusú" interkontinentális ballisztikus rakétának tűnt, ami mintegy 71 percig volt a levegőben. A rakéta Japán különleges gazdasági övezetén belül, az északi Aomori prefektúrától 170 km-re nyugatra landolt helyi idő szerint 15.44-kor - közölte a parti őrség.

Eközben Dél-Korea vezérkari főnöksége közölte, hogy észlelte egy "azonosítatlan lövedék" Észak-Koreából történő kilövését, de további részleteket nem árultak el. Mun Dzse In dél-koreai elnök az eset miatt összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.

A Yonhap hírügynökség jelentése szerint

a kilövés feltételezhetően egy nagy hatótávolságú rakéta, valószínűleg egy ICBM lehetett, amit "emelt" pályán, magasan az űrbe lőttek ki.

Észak-Korea az elmúlt hetekben kétszer hajtott végre olyan közepes hatótávolságú rakétakísérletet a főváros, Phenjan közelében, amelynek során amerikai és dél-koreai katonai források szerint a Hvaszong-17 egyes elemeit tesztelhette. A Hvaszong-17 egy újszerű interkontinentális ballisztikus rakéta, amelynek hatósugara 15 ezer kilométer.

Amerikai és dél-koreai tisztségviselők attól tartanak: a fegyvert hamarosan "élesben" is bevethetik, hogy kémműholdat juttassanak el vele a világűrbe. Ez szakértők szerint az elmúlt öt év legnagyobb provokációja és az ENSZ vonatkozó határozatainak megsértése lenne.

(MTI, Reuters)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk