Zelenszkij az egész világot arra kéri, hogy mától mindenki tiltakozzon a háború ellen

  • narancs.hu
  • 2022. március 24.

Külpol

Nagy-Britannia újabb rakétákat ad Ukrajnának, megsemmisült egy orosz hajó, Csernobilnál tüzet oltanak.

Világméretű tiltakozásra szólította fel szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a világ polgárait, arra biztatva, hogy vonuljanak az utcára, tiltakozzanak országa orosz megszállása ellen.

Mint mondta, Oroszország háborúja nemcsak Ukrajna ellen irányul, hanem az emberek szabadsága ellen mindenütt, ezért a világnak meg kell állítania Oroszország durva és erőszakos fellépését.

Ukrán jelképekkel vonuljatok fel, hogy megvédjétek Ukrajnát, a szabadságot, az életet

- mondta Zelenszkij egy angol nyelvű videóüzenetben. "Találkozzatok a tereken, az utcákon, mutassátok meg magatokat és hallassátok a hangotokat!"

Az orosz invázió egy hónapos évfordulójának előestéjén tartott szenvedélyes beszédében Zelenszkij  felszólította a világot, hogy "március 24-től szálljon szembe a háborúval". Zelenszkij beszéde néhány órával a brüsszeli NATO-csúcstalálkozó előtt hangzott el, ahol a nyugati országok várhatóan megállapodnak arról, hogy erősítést küldenek Közép- és Kelet-Európába a térség védelmének megerősítésére.

"Szólaljatok meg, demonstráljatok irodáitokból, otthonotokból, iskoláitokból és egyetemeitekről, demonstráljatok a békéért!" - hangoztatta.

Közben kiderült, hogy Nagy-Britannia hatezer rakétát, köztük páncéltörőket szállít Ukrajnának, és 25 millió font (11,2 milliárd forint) pénzügyi segítséget is nyújt az ukrán fegyveres erőknek. Mindezt Boris Johnson brit miniszterelnök jelenti be a hét vezető ipari hatalom (G7) és a NATO csütörtöki csúcstalálkozóján Brüsszelben.

Legalább 264 civil, köztük négy gyermek halt meg az ukrán fővárosban az ukrajnai orosz invázió kezdete óta

- ezt Vitalij Klitschko kijevi polgármester közölte.

Klicsko elmondta, hogy több mint 300 embert szállítottak kórházba sérülések miatt, és több mint 80 épületet romboltak le, írja a CNN. Klicsko arról is beszélt, hogy a háború előtt mintegy 3 millió ember élt Kijevben, de a lakosság mostanra körülbelül a felére csökkent, mert sokan elmenekültek.

"Az agresszorok célpontja Ukrajna fővárosa" - mondta a polgármester a YouTube-csatornáján szerdán közzétett videóban.

Megsemmisült egy nagyméretű orosz hajó az oroszok által megszállt Berdjanszk kikötőjében, Délkelet-Ukrajnában

- ezt pedig az ukrán haditengerészet közölte csütörtökön reggel.

Berdjanszk az Azovi-tengeren fekszik, Mariupoltól nagyjából 70 kilométerre délnyugatra. A városnak van egy kis haditengerészeti bázisa és körülbelül 100 ezer lakosa. Az orosz katonai csapatok először február 27-én foglalták el a berdjanszki kormányzati épületeket.

Szerda késő este a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közölte, hogy

több tüzet is eloltottak a csernobili zárt zónában, de néhány továbbra is ég. Rafael Grossi, a NAÜ vezetője elmondta, hogy négy tüzet eloltottak.

Az ukrán parlament a hét elején közölte, hogy a két négyzetkilométeres területen hét tűz ég, és ezeket valószínűleg orosz tüzérségi belövések vagy gyújtogatás okozta. A lezárt atomreaktor körüli terület - a valaha volt legsúlyosabb polgári nukleáris baleset helyszíne - a háború kezdete óta orosz ellenőrzés alatt áll.

Az ukrán hatóságok közölték a NAÜ-vel, hogy jelenleg nem végeznek sugárzásméréseket a területen, de elmondták, hogy Kijevben és a Csernobiltól nyugatra fekvő két helyszínen a cézium koncentrációjának enyhe emelkedését észlelték. A hatóságok szerint a mérések nem adnak okot jelentős aggodalomra. Grossi kijelentette, hogy továbbra is rendkívül aggódik az ukrajnai helyzet miatt, és hangsúlyozta, hogy sürgősen szükség van egy olyan megállapodásra, amely lehetővé teszi, hogy a NAÜ műszaki segítséget nyújtson az ország atomerőműveinek biztonságos üzemeltetéséhez, többek között azzal, hogy szakértőket küld a helyszínekre.

A Kyiv Independent azt írja, hogy az elmúlt két hétben már több mint 30 tűzesetet jelentettek a térségben, a napokban például az atomerőmű közelében található erdőből.

(MTI, BBC, CNN)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk