Északi Áramlat-ügy: Volodimir Z.-t keresi a rendőrség

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 14.

Külpol

Ő ukrán búvároktató, azzal gyanúsítják a német hatóságok, tagja volt a gázvezetéket felrobbantó csapatnak.

Európai elfogatóparancsot adtak ki a Reuters információi szerint egy bizonyos Volodimir Z. ellen, akit azzal gyanúsít Németország, hogy másokkal együtt ő is részt vett az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat gázvezeték megrongálásában.

Az orosz földgázt Németországba szállító Északi Áramlat 1 és 2 vezetéket a Balti-tenger mélyén, a dániai Bornholm-szigetnél 2022. szeptember 26-án több robbanás rongálta meg. Ez úgy derült ki, hogy négy helyen szivárgást észleltek.

A szabotázsakció elkövetésével Oroszország és Ukrajna egymást vádolta.

Arról, hogy kik lehetnek az elkövetők, és mely állam bízta meg őket, az utóbbi két évben kétféle feltételezés jelent meg a médiában. Egy finn-norvég-dán-svéd dokumentumfilm szerint ez orosz akció volt. A német Der Spiegel viszont arra jutott, hogy Ukrajna áll a háttérben

A német hatóságok által keresett Volodimir Z. ukrán állampolgár, búvároktató.

Németország júniusban fordult a lengyel hatóságokhoz a kéréssel, tartóztassák le ezt az embert, de most kiderült, már nincs Lengyelországban. A 24.hu írása szerint két másik ukrán búvároktató is a német rendőrök látókörében volt, de őket nem keresik most. A dán és svéd hatóságok már lezárták a saját nyomozásukat a robbantás ügyében.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk