Elon Musk és J. K. Rowling is érintett lehet Iman Helif ügyében

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 14.

Külpol

Az olimpiai bajnok netes zaklatása miatt nyomoz az ügyészség Franciaországban. 

Nyomozást indított kedden a párizsi ügyészség Iman Helif ügyében, internetes zaklatás címén – írja a 24.hu.

A női ökölvívás 66 kilogrammos súlycsoportjának friss olimpiai bajnokát érintő megjegyzések miatt eredetileg az Online Gyűlölet Elleni Küzdelem Nemzeti Központja kezdeményezett eljárást, mert a gyanú szerint ez a „nem miatti internetes zaklatás, nemi hovatartozás miatti nyilvános inzultus, diszkriminációra való nyilvános felbujtás és származás miatti nyilvános sértés” esete. Ez a feljelentés jutott el az ügyészséghez, amely a vizsgálatot a gyűlöletbűncselekményekre szakosodott hivatalára bízta. 

Az algériai sportoló ügyvédje, Nabil Boudi is közleményt adott, ki amely szerint Iman Helif úgy döntött, új harcot indít, „az igazságosság, a méltóság és a becsület harcát. A bűnügyi nyomozás meghatározza, hogy ki kezdeményezte ezt a nőgyűlölő, rasszista és szexista kampányt, de azokra is összpontosítani kell, akik ezt a digitális lincselést terjesztették”.

Az ügyvéd utolsó mondatából a Le Figaro című francia napilap arra következtet, hogy az ismeretlen tettesek ellen indított nyomozás két közismert embert is nevesít: Elon Muskot, az X tulajdonosát és J. K. Rowlingot, a Harry Potter-könyvek szerzőjét, mert a közösségi médiában mindketten megjegyzéseket tettek Iman Helifre. 

Az ökölvívót a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA) nem engedte versenyezni a 2023-as világbajnokságon, mondván, hogy megbukott a nemi vizsgálaton. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság, amelynek más ügyekben is van nézeteltérése az IBA-val, azért nem vette figyelembe a bokszszövetségi állásfoglalást, mert nem tartotta megalapozottnak. Azt, milyen típusú tesztet hajtottak végre Helifen, nem ismerhette meg az olimpiai bizottság, ezért indulhatott az algériai nő az ötkarikás játékokon.

Helif megmérkőzött az olimpián a magyar Hámori Lucával is, aminek következménye, hogy Magyarországon is sokan úgy gondolták, állást kell foglalniuk az algériai ellenfél nemi hovatartozása ügyében. Ez egy országgyűlési képviselő bejegyzése:

 
 
 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk