Európai Bíróság: uniós jogot sért a Stop Soros

  • narancs.hu
  • 2021. november 16.

Külpol

Sem a menedékkérők jogainak korlátozása, sem a civil szervezetek tevékenységének kriminalizálása nem fér össze az európai szabályozással. 

Az uniós joggal ellentétesnek mondta ki a Stop Soros törvénycsomag több rendelkezését az Európai Bíróság.  A hírt a hvg.hu közölte.

A cikk felidézi: a Stop Soros törvény tulajdonképpen lehetetlenné tette a menedékkérelmek beadását azok számára, akik biztonságos harmadik országból érkeztek. A magyar jogalkotó által kreált biztonságos tranzitország kifejezésről más ítéleteiben már megállapított az Európai Bíróság, hogy ellentétes az európai és a nemzetközi joggal is, erre hivatkozással nem lehet elutasítani azt, hogy egy menedékkérelmet elbíráljanak.

"A másik vitatott pont a menedékkérőknek történő segítségnyújtás kriminalizálása volt, amivel azt akarta megakadályozni – sikerrel – az Orbán-kormány, hogy a civil szervezetek képviselői kapcsolatba lépjenek a menedékkérőkkel és jogaikról tájékoztatást adjanak nekik, segítsék őket a menekültügyi eljárás során, ismertessék velük a lehetőségeiket" - olvasható a hírportál cikkében. A Stop Soros ugyanis tiltotta ezen szervezeteknek, hogy kapcsolatot alakítsanak ki olyanokkal, akik egy “biztonságos tranzitországon” keresztül érkeztek a magyar határhoz.

Ugyancsak az uniós joggal összeférhetetlen a civil szervezetek tevékenységének korlátozása.

Az ítéletben ez szerepel: "E szabályozás korlátozza egyrészt a nemzetközi védelmet kérelmező személyekkel való találkozás, és a velük való kommunikáció jogát és másrészt a menedékkérő számára biztosított azon jog tényleges érvényesülését, hogy saját költségén jogi vagy egyéb tanácsadóval konzultálhasson. A bíróság megállapította, hogy az ilyen korlátozás nem igazolható a magyar jogalkotó által hivatkozott célokkal, nevezetesen a menedékjogi eljárás visszaélésszerű igénybevételéhez nyújtott segítség és a megtévesztésen alapuló, jogellenes bevándorlás elleni küzdelemmel."

Lapunk február végén számolt be arról, hogy Atanasziosz Rantosz uniós főtanácsnok szerint a 2018 júniusában nagyon komoly hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére elfogadott Stop Soros elnevezésű törvény sérti az uniós jogot. Az EU-s politikus azt kifogásolta: Magyarország elrendelte az arra irányuló tevékenység büntetését, hogy nemzetközi védelemre irányuló eljárást indíthassanak azok, akik nem tesznek eleget az e védelem megadására vonatkozó nemzeti jogi kritériumoknak.

Mint arra az eredeti hírről beszámoló hírportál emlékeztet, az Európai Bizottság újabb kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, amiért szigorította a törvényt. A módosított jogszabály szerint ugyanis még inkább komplikálttá tették a menekültügyi eljárást. A kérelmezőnek ugyanis egy külképviseleten kell először egy előszűrésen átesnie, ahol megállapítják, van-e esély arra, hogy menedéket kapjon. Amennyiben igen, akkor az érintett beutazhat Magyarországra. Ez az eljárás lehetetlenné teszi, hogy a határon adják be a menedékkérelmet.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk