Év végéig leépítené az EU az orosz olajimportot, Magyarország haladékot kapna

  • narancs.hu
  • 2022. május 4.

Külpol

Újabb szankciós csomagot jelentett be Ursula von der Leyen. 

Új Oroszország elleni szankciós csomagot jelentett be szerda reggel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. 

A Reuters beszámolója szerint Von der Leyen az Európai Parlamentben tartott beszédében közölte,

az Európai Unió országai hat hónapon belül felhagynak az orosz nyersolaj importjával, az év végéig pedig a finomított termékek –behozatalával is.  

Úgy fogalmazott, ez egy teljes importtilalom lesz az orosz olajra, tengeri és vezetékes szállításra, nyers- és finomított olajra is. "Nem lesz könnyű. Néhány tagország erősen függ az orosz olajtól. De dolgoznunk kell rajta" – tette hozzá. 

A magyar kormány eddig következetesen azt az elvet képviselte, hogy az energiahordozókra nem vonatkozhatnak uniós szankciók. A New York Times egy, a tervezett szankciókat ismerő diplomatára hivatkozva azt írja, Magyarország és Szlovákia egy év haladékot kapnának, mint az orosz olajtól erősen függő országok.

Magyarországnak és Szlovákiának eszerint csak 2023 decemberéig kellene befejeznie az orosz olajimportot. 

Ez immáron a hatodik uniós szankciócsomag lesz, amelynek része lesz az is, hogy három orosz állami műsorszolgáltatót teljesen kitiltanak az unióból: semmilyen formában nem terjeszthetik majd a tartalmaikat az EU országaiban, sem kábelen, sem műholdon keresztül, sem az interneten, sem okostelefonokon. 

Von der Leyen emellett bejelentette azt is, hogy további három orosz bankot – köztük a Sberbankot – is kizárják a SWIFT-rendszerből.  

És további személyeket is felvesznek azok listájára, akikkel szemben beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendelnek el. A New York Times információi szerint köztük van a moszkvai pátriárka, az orosz egyház feje is. 

A javaslatcsomagnak még meg kell kapnia a 27 EU-tagállam jóváhagyását. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk