Zelenszkij: 156 civilnek sikerült kijutnia Mariupolból

  • narancs.hu
  • 2022. május 4.

Külpol

Az ukrán elnök éjjeli videóüzenetében megemlítette a kárpátaljai Volócot ért támadást is.  

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjjeli videóüzenetében arról beszélt, hogy az ukrán hatóságok folyamatosan azon dolgoznak, hogy sikerüljön kimenekíteni az embereket az ostromlott Mariupolból, illetve azon belül az utolsó bástyának számító Azovsztal acélmű területéről. 

Zelenszkij bejelentette, a kimenekítési műveletek végre sikerrel jártak, mert 156 embert sikerült kihozni a gyár területéről, és ők el is jutottak Zaporizzsjába.

Mint mondta, nőkről és gyerekekről van szó, akik két hónapja az óvóhelyeken éltek, de most már teljes biztonságban vannak, humanitárius folyosón keresztül sikerült őket kihozni. 

Zelenszkij azt is mondta, mindent megtesznek, hogy mindenkit kihozzanak Mariupolból és az Azovsztal területéről, tovább dolgoznak a megoldáson, de nagyon nehéz a helyzet. Hozzátette, megegyeztek egy három napos tűzszünetben, de az orosz csapatok az elmondása szerint nem tartják magukat az egyezséghez, továbbra is nagy erőkkel támadják az Azovsztalt. 

Zelenszkij szólt a kedd esti, Kárpátalját ért támadásról is. Arról beszélt, hogy több ukrán várost (Lviv, Harkiv, ahol egy vidámparkot is találat ért, kijevi régió, Dnyipropetrovszk, Odessza) is rakétatámadás ért, ami szerinte azt mutatja, hogy Oroszországnak nincs konkrét katonai célja. "Támadás Kárpátalján? Mégis mit tud ez adni Oroszországnak? Csak próbálják kiadni magukból a tehetetlenségüket. Mert nem tudják legyőzni Ukrajnát" – fogalmazott. "Minél több az ilyen légicsapás, annál messzeb van Oroszország a civilizációtól. Attól, amit civilizáltságnak hívunk" – tette hozzá. 

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó bejelentése szerint szerdán újabb autóbuszkonvoj indult el Mariupolból, hogy további civileket menekítsenek ki a városból az ENSZ és a vöröskereszt közreműködésével. Ezek a buszok szintén az ukrán ellenőrzés alatti Zaporizzsja felé tartanak. 

Mariupol polgármestere kedden arról adott hírt, hogy továbbra is több mint 200 civil maradt az Azovsztal területén. A harcokban teljesen romba dőlt városban pedig még mindig 100 ezer ember maradt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk