Exit poll: A Szabadságpárt nyerte az osztrák választásokat

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 29.

Külpol

Európa egyik legrégebbi szélsőjobbos formációja először győzött, de kormányt nem valószínű, hogy tud alakítani.

Történetében először végzett az első helyen parlamenti választáson az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A választóhelyiségekből távozók körben végzett felmérések, exit pollok és az első részeredmények alapján a populista szélsőjobboldali erőre a résztvevők 27,5-29 százaléka voksolt.

 
Az FPÖ kampányzárója Bécsben
FPÖ / Facebook
 

A Servus TV úgy tudja, második a Néppárt (ÖVP) 25,5 százalékkal, a harmadik a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) lett 21 százalékkal. Az eredmény alapján elég valószínűtlen, hogy az FPÖ győzelme kormányalakítást is ér, ugyanis a többi párt vezetője eddig határozottan elzárkózott a velük való koalícióra lépéssel.

Az első részeredmények is megerősítik az exit pollokat, és az FPÖ győzelmét vetítik előre: a Szabadságpárt ezek szerint 29,1 százalékot kapott, míg az ÖVP-re a résztvevők 26,2 százaléka voksolt. A harmadik SPÖ 20,4 százalékot szerezhetett. Ezek a számítások két százalékos hibahatárral készültek, így gyakorlatilag biztosra vehető a Szabadságpárt győzelme.

Bár a választókörzetek délután öt órakor zártak be, több tartományban órák óta számolják a voksokat, így már érkeznek a hivatalos részeredmények is. A hivatalos országos eredményeket várhatóan este tíz óra körül teszik közzé.

Az 1956-ban alapított FPÖ Európa második világháború utáni időszakának egyik legrégebbi szélsőjobboldali pártja, amelynek élén az első években egykori náci funkcionáriusok álltak. Két alkalommal részei voltak az osztrák kormánykoalíciónak is.

A párt főleg a migráció szigorításáról beszélt kampányában, a Covid idején pedig nemcsak a lezárásokat ellenezte, hanem kifejezetten oltásellenes üzenetekkel is operált. Adócsökkentésről beszéltek belpolitikai szinten, a külpolitikájuk legfontosabb eleme pedig Ukrajna támogatásának leállítása, ami nem meglepő annak fényében, hogy partnerei Vlagyimir Putyin Egységes Oroszország pártjának.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Karsai Dániel

  • narancs.hu
Negyvenhét éves korában meghalt Karsai Dániel. Az alkotmányjogász több mint három éven át hősiesen küzdött gyógyíthatatlan betegségével, miközben próbálta elérni az aktív eutanázia magyarországi engedélyezését.