Izrael likvidálhatta a Hezbollah vezetőjének lehetséges utódját is

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 29.

Külpol

De nem ő az egyetlen magas rangú személy, aki a megölt Haszan Naszrallah helyébe léphet.

A Hezbollah pénteki támadásban megölt vezetője, Haszan Naszrallah utódját is likvidálhatta az izraeli hadsereg – írta a Times of Israel az izraeli védelmi erők (IDF) bejelentése nyomán. A Telex összefoglalója szerint az IDF úgy tudja, Nabil Kaouk szombatról vasránapra virradó éjjel halt meg egy bejrúti légicsapásban. A libanoni főváros napok óta súlyos támadások helyszíne, amelyek célja az Irán támogatását élvező síita fegyveres szervezet felszámolása. Az izraeli kormány, de korábbi vezetők is úgy látják, valódi lehetőség van a Hezbollah megsemmisítésére.

A 60 éves Kaouk a Hezbollah vezetőségének meghatározó tagja volt, az utolsó életben lévő személy, aki a terrorista szervezet vezető szerepére esélyes volt Naszrallah után. Az izraeli védelmi erők szerint Kaouk a Hezbollah központi bizottságának tagjaként a vezetőség része volt, és közvetlen szerepet játszott az Izrael elleni terrortámadások kidolgozásában.

Igaz, nem Kaouk az egyetlen lehetséges utód, bár nincsen hiteles információ arról, ki van életben a szóba jöhetők közül. A CNN két opciót vázolt: a korábbi helyettes Naim Kaszemet és a szintén magas rangú Hasim Szafieddint. A CNN elemzője, Ben Wedeman szerint azonban most nem a belső hatalmi harcok lesznek a fontosak, hanem a szervezet túlélése.

Szafieddinről azt írták, hogy túlélte a pénteki légicsapást. A Reuters szerint ő a Hezbollah végrehajtó tanácsának feje, ezzel a politikai ügyeket felügyeli, ugyanakkor a dzsihád tanács vezetésével a katonai ügyekre is rálát. Az általában fekete turbánban mutatkozó férfi (mivel Mohamed próféta egyik leszármazottjának tartja magát) Naszrallah unokatestvére, aki 2017-ben került fel az Egyesült Államok terroristalistájára.

Az egyelőre kérdés, hogy az izraeli erők bevonulnak-e Libanonba, amelynek déli sávjában 1985 és 2000 között már állomásoztak, így biztosítva védelmet Izrael északi részének. A Hezbollah másfél évtizednyi viszonylagos – de messze nem támadásoktól mentes – nyugalmi időszak után váltott aktívabb üzemmódba, miután a Hamász október 7-i véres támadása után az izraeli erők benyomultak a Gázai övezetbe.

Izrael a kétfrontos háborút el akarta kerülni, ám az ország létét is elutasító Irán a Hamász és a Hezbollah támogatójaként érdekelt volt a konfliktus kiszélesítésében. 

A döntés a háború eszkalálásáról Irán kezében van, s valamiféle békét csak a tárgyalásos rendezés hozhat – írta Tel-Aviv-i tudósítónk:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Karsai Dániel

  • narancs.hu
Negyvenhét éves korában meghalt Karsai Dániel. Az alkotmányjogász több mint három éven át hősiesen küzdött gyógyíthatatlan betegségével, miközben próbálta elérni az aktív eutanázia magyarországi engedélyezését.