Ezrek tüntettek Moszkvában Nyemcov meggyilkolásának évfordulóján

  • narancs.hu
  • 2021. február 27.

Külpol

Washington jelezte, hogy aggasztja a szólásszabadsággal szemben egyre növekvő intolerancia Oroszországban.

A Vlagyimir Putyin politikájának egyik leghangosabb bírálójaként ismert Borisz Nyemcovot, aki a kilencvenes években, Borisz Jelcin elnöksége idején a miniszterelnök-helyettesi tisztségig emelkedett, 2015. február 27-én lőtték agyon Moszkva központjában, a Kreml falától egy kőhajításnyira. A gyilkosság öt állítólagos csecsen elkövetőjét, köztük Ramzan Kadirov csecsen elnök biztonsági szolgálatának egyik tisztjét 2017-ben 11-től 20 évig terjedő szabadságvesztésre ítélte egy moszkvai bíróság. Nyemcov családja mindmáig kifogásolja, hogy a szerinte egyértelműen politikai indíttatású gyilkosság hátterét nem sikerült tisztázni.

"Évről évre újra összejövünk ezen a helyszínen, hogy megmutassunk a hatalomnak: nem felejtettünk és nem fogunk felejteni" - mondta Mihail Kaszjanov ellenzéki politikus, korábbi kormányfő. "Biztos vagyok benne, hogy a célok, amelyekért Borisz harcolt - az oroszok szabadsága, jóléte és méltóságteljes élete - hamarosan megvalósulnak" - tette hozzá.

A tüntetés résztvevői virágokat helyeztek el a Nyemcov meggyilkolásának helyszínén.

Egy civil szervezet szerint körülbelül 3700-an vettek részt a megmozduláson, köztük az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság nagykövetei.

"Nyemcov példakép azok számára, akiknek nem közömbös a szabadság, az emberi jogok és a demokrácia" - írta az EU oroszországi külképviselete a Twitteren. "Továbbra is ösztönző példa marad az igazságot, transzparenciát és szabadságot áhító emberek sokasága számára" - hangoztatta tweetjében Rebecca Ross, az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének szóvivője.

A Nyemcov-gyilkosság évfordulója

 
 
 Virágot helyez el egy férfi a Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes és ellenzéki vezető elleni merénylet helyszínén, Moszkvában 2021. február 27-én. Az orosz ellenzéki Népi Szabadság Pártja (Parnasz) és a Szolidaritás mozgalom társelnökét 2015. február 28-án, hajnalban ismeretlen elkövető több lövéssel meggyilkolta a Kreml közelében. MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko
 

Eközben Washington jelezte, hogy mélységesen aggasztja a szólásszabadsággal szemben egyre növekvő intolerancia Oroszországban.

"Azok, akik a szabadságukat és a demokráciát védelmezik Oroszországban, továbbra is gyilkosságok célpontjai" - írta közleményében Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Tavaly augusztusban Szibériában - több nyugati laboratórium egybehangzó megállapítása szerint - megmérgezték Alekszej Navalnij ellenzéki politikust. A mérgezést követően Navalnijt Berlinbe szállították életmentő kezelésre. Január 17-én tért haza Moszkvába, ahol azonban őrizetbe vették a büntetés-végrehajtási hatóságok indítványára, s ennek alapján február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta az úgynevezett Yves Rocher-ügyben rá korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést.

A politikus őrizetbe vétele és letöltendő szabadságvesztésre ítélése miatt január végén és február elején a hívei három, engedély nélküli tömegtüntetést szerveztek az országban. Ezeknek több mint tizenegyezer részvevőjét vették őrizetbe az orosz hatóságok. (MTI)

Navalnij

  
Vagyim Kobzev, Alekszej Navalnij ellenzéki politikus ügyvédje (k) távozik a moszkvai Babuskinszkij kerületi bíróságról 2021. február 20-án. A bíróság helyben hagyta azt az alsóbb szintű határozatot, amely letöltendőre változtatta a Navalnijra korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést az úgynevezett Yves Rocher-ügyben. Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk