Ausztria is venne Szputnyik V vakcinát, sőt, még a gyártásába is beszállhat

  • narancs.hu
  • 2021.02.26 18:40

Külpol

"További szoros kapcsolattartás" lesz a jövőben a két ország szakminisztériumai között.

A Szputnyik V,  koronavírus elleni orosz vakcina ausztriai szállításának lehetőségéről tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnök és Sebastien Kurz osztrák kancellár – közölte a Kreml. A két vezető telefonbeszélgetése során megvitatta a Szputnyik V ausztriai szállításának, illetve a vakcina "közös gyártásának a lehetőségét" – áll az orosz elnöki hivatal közleményében.

A felek megállapodtak, hogy a kérdésben "további szoros kapcsolattartás" lesz a jövőben a két ország szakminisztériumai között.

A Szputnyik V továbbra is engedélyezésre vár az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA), hogy a 27 uniós tagországban alkalmazhassák. Moszkva Brüsszel szemére veti az európai gyógyszerfelügyeleti hatóság állítólagos lassúságát, miközben az Európai Unió és Oroszország között több nemzetközi kérdés miatt is feszült a viszony.

Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely február 12. óta alkalmazza az orosz vakcinát anélkül, hogy megvárta volna az EU döntését.

Az első szovjet műholdról elnevezett védőoltás, amelyet előbb szkeptikusan fogadtak, meggyőzte a szakembereket a hatásosságáról. A The Lancet orvosi szakfolyóirat olyan eredményeket közölt, amelyek szerint a vakcina 91,6 százalékban hatásos a Covid-19-betegség tünetes formáival szemben – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

Oroszország szerint, amely két másik vakcinát is bejegyzett már, a Szputnyik V-t közel negyven országban engedélyezték, legutóbb Moldovában.

Az orosz hatóságok az export helyett inkább a vakcina közös gyártására igyekszenek szerződéseket kötni, miután a meglévő kapacitás nem elegendő a hazai igények ellátására.

(MTI)

Neked ajánljuk