Ezt nem látták jönni: Theresa May az abszolút többséget is elveszítheti a júniusi választáson

  • narancs.hu
  • 2017. május 31.

Külpol

Eredetileg a történelmi győzelem reményében írta ki az előre hozott választásokat.

Theresa May brit miniszterelnök Konzervatív Pártja elveszítheti abszolút többségét a június 8-i választáson – derül ki a YouGov közvélemény-kutató cég ma közzétett előrejelzéséből.

Az 50 ezer fő megkérdezésével készült kutatás szerint a konzervatívok 310 mandátumra számíthatnak júniusban, ami kevesebb a jelenlegi 331 helynél és a kormánytöbbséghez szükséges 326-nál is. Jeremy Corbyn Munkáspártja 232-ről 257 mandátumra javíthat.

Egy ilyen eredmény teljes katasztrófa lenne May számára, aki áprilisban azért kezdeményezte az időközi választások kiírását, hogy stabil többséget kapjon a Brexit-tárgyalások megkezdéséhez. Akkor még arra lehetett számítani, hogy a toryk történelmi vereséget mérnek a Labourre.

false

 

Fotó: MTI/AP/PA pool/Stefan Rousseau

Más kutatások azért nem mutatnak ennyire borús képet a jelenlegi miniszterelnök számára. Az Electoral Calculus 371 mandátumot jósol May-nek, és csak 205-öt Corbynéknak, míg a fogadóirodák szerint 80 százalékos a konzervatív abszolút többség valószínűsége.

A YouGov igazgatója is megjegyzi, hogy a manchesteri terrortámadás és May időseket sújtó adóról szóló terve nehezen megjósolhatóvá teszi június 8. kimenetelét. Az elmúlt időszak brit voksolásain pedig azt láthattuk, hogy a politikusoknál csak a közvélemény-kutatók tippelték meg rosszabbul a népakarat várható alakulását.

Annyit mindenesetre bízvást kijelenthetünk, hogy Theresa May a vártnál jóval nagyobb kockázatot vállalt az előre hozott választással.

Figyelmébe ajánljuk