Fehéroroszország már nem vesz részt az EU keleti partnerségi programjában

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. június 28.

Külpol

És megkezdi a menedékkérők visszafogadásáról szóló egyezmény szüneteltetésére vonatkozó eljárást is.

Fehéroroszország felfüggesztette részvételét az Európai Unió keleti partnerségi programjában, és megkezdi a menedékkérők visszafogadásáról szóló egyezmény szüneteltetésére vonatkozó eljárást is - jelentette be hétfőn a minszki külügyminisztérium sajtószolgálata.

A tárca közölte, hogy a Fehéroroszországgal szemben elfogadott, Minszk szerint példátlan uniós büntetőintézkedések miatt bekérették Dirk Schuebelt, az EU helyi képviseletének vezetőjét.

 A minisztérium szerint a diplomatát tájékoztatták "a Fehéroroszország nemzetbiztonságát fenyegető cselekmények" nyomán elfogadott konkrét válaszlépésekről. Schuebellel egyben közölték a minszki vezetés álláspontját, miszerint elfogadhatatlan a szankciók nyomásgyakorló eszközként történő alkalmazása szuverén és független országokkal szemben.

"Nem tudjuk tovább teljesíteni kötelezettségeinket az adott (visszafogadási) egyezmény keretében az Európai Unió büntetőintézkedései és korlátozásai közepette. Mély sajnálattal állapítjuk meg, hogy a megállapodás kényszerű felfüggesztése káros hatással lesz az EU-val folytatott együttműködésre az illegális bevándorlás és a szervezett bűnözés elleni harc terén" - olvasható a tárca állásfoglalásában.

Fehéroroszország hétfőn konzultációra visszahívta az EU-hoz akkreditált nagykövetét, és javasolta Brüsszelnek, hogy hasonlóképpen cselekedjen. A minszki vezetés emellett beutazási tilalmat rendelt el olyan uniós tisztségviselőkkel szemben, akiknek közük volt a Fehéroroszág elleni szankciók elrendeléséhez. Minszkben egyben további válaszintézkedéseket is bejelentettek a nyugati büntetőintézkedésekre.

A fehérorosz vezetés mindemellett hangsúlyozta, hogy a kölcsönös tiszteleten alapuló, egyenrangú párbeszéd és együttműködés iránti javaslata továbbra is érvényben van.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.