Lezárja légterét az orosz gépek előtt ez EU

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. február 27.

Külpol

És betiltja a Russia Today tévé és a Szputnyik médiaszolgáltató működését az EU területén.

Az Európai Unió, válaszul Ukrajna orosz megtámadására, lezárja a légterét az orosz légitársaságok előtt, és betiltja az Unió területén a Kreml propagandagépezetét, továbbá támogatja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat – jelentette be Ursula Von der Leyen az Európai Bizottság elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Mint mondta: a Bizottság arra tesz javaslatot, hogy tiltsák ki az uniós légtérből az összes orosz tulajdonú, lajstromozású repülőgépet.„Ez minden olyan légi járműre vonatkozik, amelyet orosz állampolgárságú személy bérel, tehát a rendelkezés érvényes az oligarchák magángépeire is” – tette hozzá.

Hangsúlyozta továbbá, hogy „az állami tulajdonban lévő Russia Today televíziócsatorna és a Szputnyik médiaszolgáltató, valamint leányvállalataik többé nem terjeszthetik hazugságaikat, Putyin háborújának igazolására”.  Von der Leyen hozzátette: az EU megerősíti „a kollaboráns fehérorosz rezsim” elleni szankciókat is.

Az EB vezetője kifejtette: az Unió leállítja az ásványi üzemanyag, a dohány, a fa- és fűrészárú, a cement, a vas és az acél exportját Fehéroroszországba. „Ki fogjuk terjeszteni azokat az exportkorlátozásokat is, amelyeket a kettős felhasználású árukra vezettünk be Oroszországgal szemben. Ezzel elkerülhetővé válik az Oroszországgal szembeni intézkedéseink kijátszásának kockázata is” – jelentette ki Ursula von der Leyen.

Von der Leyen megerősítette továbbá: az EU lekapcsol fontos orosz bankokat a SWIFT-rendszerből, emellett betiltja az orosz központi bank tranzakcióit és befagyasztja annak készleteit.

Az Európai Uniónak az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt menekültek millióinak érkezésére kell felkészülnie, ezért az Európai Bizottság tervet dolgoz ki a nemzeti erőfeszítések összehangolására és a menekültek esetleges tagállamok közötti elosztására – közölte Ylva Johansson belügyi biztos Brüsszelben, a tagországok belügyminisztereinek rendkívüli tanácskozását követően vasárnap.

Ylva Johansson a sajtótájékoztatóján azt mondta, az uniós bizottság a lakhelyüket elhagyni kényszerülő ukránok tömeges beáramlása"esetén alkalmazni szükséges szabályok életbe léptetésére tesz javaslatot a tagállamok belügyminisztereinek következő, csütörtökön esedékes ülésén.

A terv szerint a hosszadalmas menekültügyi eljárás elkerülésével az Ukrajnából menekültek bizonyos minimumkövetelmények mellett azonnali ideiglenes védelmet kaphatnának. Az irányelvet akkor alkalmaznák, ha a menedékjog iránt szokatlanul nagy számban benyújtott kérelem feldolgozásának szokásos eljárása túlterhelné a felelős hatóságokat.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk