Felbukkant Prigozsin, arról beszélt, hogy zsoldosai "szabadabbá teszik" Afrikát

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 22.

Külpol

Még az is lehet, hogy Afrikában van.

Elbukott fegyveres puccskísérlete óta először posztolt videós üzenetet a Wagner-csoport vezére, Jevgenyij Prigozsin.

A Telegramra feltöltött képsoron Prigozsin most is katonai felszerelésben látható, és

arról beszél, hogy zsoldosai "szabadabbá teszik" Afrikát.

A sivatagi környezet alapján Prigozsin akár még valahol Afrikában is lehetett a videó készültekor, de hogy valóban ott volt-e, azt a felvételről beszámoló BBC sem tudta megerősíteni.

A videóban Prigozsin azt is elmondta, hogy csapatai ásványi anyagok után kutatnak, és iszlamista milíciákkal és más bűnözőkkel harcolnak.

Dolgozunk. A hőmérséklet 50 pluszos – pont, ahogy szeretjük. A Wagner felderítő- és kutatóakciókat hajt végre. Oroszországot még nagyobbá teszi minden kontinensen. Afrikát pedig még szabadabbá. Igazságot és boldogságot hozunk az afrikai embereknek, de rémálommá tesszük az ISIS, az Al-Kaida és más banditák életét."

Prigozsin arról is beszélt, hogy a Wagner toboroz, és a zsoldossereg továbbra is teljesíti a kitűzött feladatait: "ígéretet tettünk, hogy sikerrel járunk".

Mint ismert, Prigozsin júniusban egynapos zendülést hajtott végre Oroszországban Vlagyimir Putyin ellen, de aztán visszakozott, a fehérorosz elnök közvetítésével tárgyalásba kezdett Moszkvával, és végül visszafordította az orosz főváros felé haladó csapatait. Azóta Fehéroroszország befogadta a zsoldossereget, amely már Lengyelország határán is kelti a feszültséget. Mindeközben úgy tűnik, Priozsin sem lett teljesen kegyvesztett, hisz' életben van, és múlt hónapban Szentpéterváron fényképezték le, az Afrika-Oroszország csúcstalálkozón, amint kezet fogott Freddy Mapouka nagykövettel, a Közép-Afrikai Köztársaság elnöki tanácsadójával.

Mindeközben komoly feszültség tört ki a Száhel-öv mostanra már csak ex-demokráciájában, Nigerben, ahol a hadsereg megpuccsolta a kormányt. A puccsistákat éltető tömegnél érdekes módon orosz zászlók lengenek.

A Wagnernek több ezer harcosa van Afrikában, több ország antidemokratikus vezetőségével is szorosra fűzték a kapcsolatot, tanácsadóként irányítják a helyi – nyugatellenes – propagandát, harcolnak a dzsihádista lázadók ellen, miközben közben háborús bűnök elkövetésével vádolják őket, mert bizonyítottan tucatszám ölnek meg ártatlanokat is. Szolgálataikért cserébe rendszerint ráteszik a kezüket az adott ország ásványi kincseire, olajkutakat, arany- és gyémántbányákat üzemeltetnek, a kitermelt anyagot pedig Oroszországba viszik. Erősek Maliban és különösen a Közép-afrikai Köztársaságban –írta korábban a hvg.hu.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk