Felkerült két videó a netre, amelyeken állítólag lefejezett ukrán katonák láthatók

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. április 12.

Külpol

Az ukrán külügyminiszter az Iszlám Államhoz hasonlította Oroszországot. A felvételek hitelessége egyelőre nem bizonyított. Felkavaró tartalom! 

Egy katonai egyenruhás férfi lefejezéséről került ki egy felvétel kedden az internetre, amelyen az ukrán álláspont szerint az látható, hogy egy orosz katona lefejez egy ukránt. 

BBC azt írja, a videó először egy Kremlhez hű orosz blogger Telegram-csatornáján tűnt fel, bár a blogger állítása szerint az már amúgy is fent volt az interneten – de korábbi verziókat eddig nem találtak. 

A valószínűleg mobiltelefonnal készített felvételen egy, az ukránokra jellemző sárga karszalagos, katonai egyenruhás férfi látható, illetve több másik fehér szalaggal, amelyet viszont az orosz katonák szoktak hordani. A fehér szalagos férfiak oroszul is beszélnek, egyikük pedig egy nagy késsel levágja a sárga karszalagos férfi fejét. A BBC leírása szerint a videóban látható még egy ukrán jelképes golyóálló mellény, illetve egy ukrán katonai útlevél is. 

A videó hitelessége egyelőre nem bizonyított, de egyes online felhasználók szerint a kelet-ukrajnai (Luhanszk régióhoz tartozó) Kreminna közelében készülhetett, feltehetően tavaly nyáron. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben reagált a felvételre, amelyben azt mondta: "amit a világon senki sem tagadhat, az az, hogy milyen könnyen gyilkolnak ezek a szörnyszülöttek". 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Twitter-bejegyzésében közölte: "Abszurd, hogy Oroszország – amely rosszabb, mint az ISIS (Iszlám Állam) –, elnökölhet az ENSZ Biztonsági Tanácsában". Elmondása szerint az "orosz terroristákat ki kéne ebrudalni Ukrajnából".

Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes arra kérte az embereket, hogy egészen addig, amíg a bűnüldöző szervek hivatalosan nem állapítják meg a katona kilétét, ne fedjék fel személyazonosságát. Arra kérte továbba az internetezőket, álljanak le a videofelvétel megosztásával.

Az ukrán belbiztonsági ügynökség közölte, hogy háborús bűncselekmény gyanújával vizsgálatot indított a videóval kapcsolatban.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint a videó "borzalmas", azonban ellenőrizni kell annak hitelességét. Moszkva korábban tagadta, hogy katonáik ehhez hasonló szörnyűségeket követtek volna el a háború során.

A BBC hozzáteszi, egy másik videó is kikerült a napokban a közösségi médiába, ezen egy többnyire ukrán erők által használt, de sérült M113-as páncélozott szállító harcjármű látható, illetve körülötte két sárga karszalagos holttest fejek és kezek nélkül, valamint három mások katona a holttestek mellett állva. A videón egy férfi oroszul azt mondja, hogy a jármű aknára futott. 

Bár a hitelessége ennek a felvételnek sem bizonyított, online felhasználók szerint a videó Bahmut környékén készülhetett, ahol az orosz magánhadsereg, a Wagner-csoport is harcol. Vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin visznt azt közölte, hogy nem látott olyan bizonyítékot, amely ennél a videónál akár azt bizonyította volna, hogy Bahmutnál készült, akár azt, hogy a Wagner katonáinak közük lett volna hozzá. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk