Felmérések alapján Petr Pavel a cseh államfőválasztás esélyese

Külpol

A nyugalmazott tábornok 56 százalékot kaphat a második fordulóban.

Pénteken és szombaton tartják Csehországban a köztársaságielnök-választás második fordulóját, amelyen Andrej Babis volt kormányfő és Petr Pavel nyugalmazott tábornok indul – írja az állami hírügynökség. A friss felmérések eredményei egyértelműen Pavelt hozták ki, mint várható győztest. Az összegzések 56 százalékot jósolnak a tábornoknak, a részvétel pedig 68 százalék fölé is emelkedhet. A közvélemény-kutatások után készült, a négy legnagyobb cseh fogadóiroda keddi nyereménykiírása szerint Petr Pavel sikere esetén a befektetett összeg 1,05-1,07-szeresét lehet nyerni, míg Andrej Babis esetében a kilencszeresét lehet megnyerni.

Elemzők szerint azonban a választások eredménye még nem lefutott. Petr Pavel ráadásul megbetegedett, meghűléssel, lázzal küzd, ezért hétfői és keddi kampányprogramját lemondta. A szerda és csütörtök estére tervezett televíziós vitákban azonban televíziókban szeretne részt venni.

Andrej Babis vidéki kampányprogramja változtatás nélkül folytatódik. Az általa vezetett ANO mozgalom néhány vezető regionális politikusa viszont bejelentette, hogy nem támogatják pártelnöküket, és a tábornokra fognak szavazni.

Ahogy lapunk korábban már beszámolt róla, a nyolc államfőjelölt közül senkinek sem sikerült megszereznie a szavazatok több mint ötven százalékát a kétnapos választások első fordulójában, január közepén.

(Címlapképünkön: Petr Pavel. Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk