Ferenc pápa a "mártír Ukrajna" melletti elköteleződést sürgette

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. március 27.

Külpol

Az egyházfő szerint elérkezett a háború megszüntetésének ideje. 

A háború nemcsak a jelent, hanem a társadalom jövőjét is elpusztítja Ferenc pápa szerint, aki ismételten a fegyverek letételére szólított fel a Szent Péter téren mondott vasárnapi beszédében.

Ferenc pápa emlékeztetett arra, hogy több mint egy hónap telt el az Ukrajna ellen indított "kegyetlen és értelmetlen" háború kezdete óta.

"Mint minden háború, ez is vereséget jelent mindenki, mindannyiunk számára" – jelentette ki a katolikus egyházfő.

Hangsúlyozta, hogy el kell utasítani a háborút, melyben szülők temetik el gyermekeiket, emberek ölik meg korábban sose látott testvéreiket, hatalmasok hoznak döntéseket, és a szegények halnak meg.  

Kiemelte, hogy Ukrajna megtámadása óta az országban minden második gyerek elveszítette otthonát. "Ez jövőjük elpusztítását jelenti, drámai traumákat okoznak a legkisebbeknek és legártatlanabbaknak, ez a háború állati arca, mivel barbár és szentségtörő" – jelentette ki Ferenc pápa. 

A katolikus egyházfő úgy vélte, a háború elkerülhető, és mindent meg kell tenni azért, hogy ne szokjunk hozzá, máskülönben "mindannyian bűnösökké válunk miatta".      

Kijelentette, az önpusztítás fenyegetésével szemben az emberiségnek rá kell döbbennie, hogy elérkezett a háború megszüntetésének az ideje: "Ki kell törölni az emberiség történetéből, mielőtt a háború törölné ki az embert a történelemből."  

A pápa sürgette az összes politikai felelőst, hogy kötelezze el magát a "mártír Ukrajna", a fegyverek elhallgattatása, valamint a béketárgyalások érdekében.

Ferenc pápa szokás szerint a Szent Péter térre néző pápai lakosztály ablakából mondta el vasárnapi beszédét, melyet a vatikáni biztonsági szolgálat adatai szerint mintegy harmincezren hallgattak a téren és környékén.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk