Ferenc pápa: A nők nem a múltba, hanem a jövőbe néznek

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. március 8.

Külpol

A katolikus egyház feje a nőnap alkalmából megint szóba hozta, a nők elleni erőszak a patriarchális és macsó kultúrából ered.

A nők elleni erőszak és előítéletek ellen szólalt fel szerdán a nemzetközi nőnap alkalmából Ferenc pápa, egyúttal kiemelte: ha a nők egyenlő esélyeket kapnak, a világ jobb hely lesz.

A pápa a La Stampa című olasz napilap által megjelentetett, Több női vezető egy jobb világért című könyvhöz írt előszavában – melyet a Vatican News honlap is közzétett – leszögezte: a nőknek nem csak a családban, hanem az élet minden területén joguk van bizonyítani.

Súlyos igazságtalanságnak nevezte a nők és férfiak fizetésében lévő különbségeket is, melyek, mint mondta, a nők elleni előítéleteket táplálva megágyaznak a nők elleni erőszaknak. A pápa továbbá aláhúzta: a nők fájdalommal szülnek azért, hogy utána nagy örömük teljen az új életben. „Ezért a nők békét akarnak, mindig” – fogalmazott.

Úgy vélte, a nők inkább hajlamosak a környezetvédelemre, „tekintetük nem a múlt, hanem a jövő felé fordul”.

Elmondta, szeretné hinni, hogy ha a nők minden lehetőséget megkapnának, jelentősen hozzájárulhatnának egy békén, befogadáson és szolidaritáson alapuló világ létrehozásához. Egyúttal ismét felszólalt a nőket érő erőszak ellen, emlékeztetve arra, hogy egy 2021-es beszédében a jelenséget már a „patriarchális és macsó kultúrából eredő nyílt sebnek” nevezte.

Az MTI ehhez hozzáteszi: mindeközben az ausztráliai Newcastle Egyetem szerdán közzétett felmérése azt mutatja, sok nő úgy érzi, az egyház hátrányosan megkülönbözteti őket. A felmérésben 104 országból több mint több mint 17 ezer katolikus nőt kérdeztek. A válaszadók több mint 80 százaléka úgy vélte, a nőknek az egyházi vezetés minden szintjén helyet kell kapniuk. A felmérés szerint a válaszadók kétharmada támogatta a női papság gondolatát, ez alól kivételt csak a Dél-afrikai Köztársaságban és Lengyelországban élő válaszadók jelentettek.

Ferenc pápa korábban már felszólalt a diszkrimináció ellen, ám elvetette a női papság gondolatát.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.