Oklahoma nemmel szavazott a legális marihuánára

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. március 8.

Külpol

Az orvosi célú használatot 2018-ban engedélyezték.

Népszavazást tartottak Oklahoma államban a marihuána rekreációs célú (az orvosi jellegű használaton túlmutató) felhasználásának törvényesítéséről, de a résztvevők elutasították a kezdeményezést – derül ki a szerdán ismertetett részeredményekből.

Az Egyesült Államok déli részén fekvő államban a marihuána rekreációs célú felhasználása – amelyet számos más államban már legalizáltak – heves ellenállásba ütközött, több vallási vezető, a bűnüldöző szervek tagjai és az ügyészek is tiltakoztak ellene. A törvényessé tétel ellenzője volt szinte az összes republikánus szenátor és Kevin Stitt kormányzó is.

Az engedélyezést ellenző „nem” kampány vezetői a néhai FBI-ügynök Frank Keating, az állam előző republikánus kormányzója, és Terri White, az oklahomai mentálhigiénés intézet korábbi igazgatója voltak. A kampányfinanszírozási jelentések szerint az engedélyezés ellen kampányolók több mint hússzor annyit költöttek a választók meggyőzésére, mint a legalizálás támogatói.

A javasolt törvénymódosítás értelmében rekreációs célra egy uncia (körülbelül 30 gramm) marihuána birtoklása lett volna megengedett a 21 évesnél idősebb állampolgárok számára, és a kábítószer állami engedéllyel rendelkező helyeken lett volna beszerezhető. Az eladásokat pótlólagos jövedéki adóval tervezték terhelni, amellyel az önkormányzati bevételek nőhettek volna.

Oklahomában az orvosi célú marihuánahasználatot már 2018-ban engedélyezték, ott van érvényben az Egyesült Államok egyik legliberálisabb szabályozása.

A felnőtt lakosság tíz százaléka már rendelkezik orvosi engedéllyel a vásárláshoz.

A törvény elfogadásával Oklahoma lehetett volna a huszonkettedik amerikai állam, ahol engedélyezik a marihuána rekreációs célú felhasználását, csatlakozva olyan konzervatív államokhoz is, mint Montana és Missouri. Azonban tavaly az Egyesült Államok vallásosabb és konzervatívabb részein több állam is elutasította a rekreációs célú felhasználást, köztük Észak-Dakota, Dél-Dakota és Arkansas. Az első szövetségi állam Kalifornia volt, ahol 1996-ban engedélyezték a marihuána orvosi célokra történő forgalmazását.

Az Egyesült Államokban radikálisan megugrott a marihuána okozta mérgezések száma a gyerekek körében egy tavaly decemberben megjelent kutatás szerint, amely a Clinical Toxicology című szakmai folyóiratban jelent meg. A felmérésből kiderült, hogy a marihuánafogyasztás nyomán orvosi ellátásra szoruló kiskorúak száma 2011-ben indult gyors növekedésnek, és tempója 2017 és 2020 között drámaivá vált. Ezzel párhuzamosan két évtized folyamatainak áttekintéséből az is kiderült, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás miatt orvoshoz kerülő gyerekek száma jelentősen visszaesett. A kábítószer okozta esetek száma 2014-ben lépte át az alkoholmérgezéshez kötődőket.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk