Oklahoma nemmel szavazott a legális marihuánára

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. március 8.

Külpol

Az orvosi célú használatot 2018-ban engedélyezték.

Népszavazást tartottak Oklahoma államban a marihuána rekreációs célú (az orvosi jellegű használaton túlmutató) felhasználásának törvényesítéséről, de a résztvevők elutasították a kezdeményezést – derül ki a szerdán ismertetett részeredményekből.

Az Egyesült Államok déli részén fekvő államban a marihuána rekreációs célú felhasználása – amelyet számos más államban már legalizáltak – heves ellenállásba ütközött, több vallási vezető, a bűnüldöző szervek tagjai és az ügyészek is tiltakoztak ellene. A törvényessé tétel ellenzője volt szinte az összes republikánus szenátor és Kevin Stitt kormányzó is.

Az engedélyezést ellenző „nem” kampány vezetői a néhai FBI-ügynök Frank Keating, az állam előző republikánus kormányzója, és Terri White, az oklahomai mentálhigiénés intézet korábbi igazgatója voltak. A kampányfinanszírozási jelentések szerint az engedélyezés ellen kampányolók több mint hússzor annyit költöttek a választók meggyőzésére, mint a legalizálás támogatói.

A javasolt törvénymódosítás értelmében rekreációs célra egy uncia (körülbelül 30 gramm) marihuána birtoklása lett volna megengedett a 21 évesnél idősebb állampolgárok számára, és a kábítószer állami engedéllyel rendelkező helyeken lett volna beszerezhető. Az eladásokat pótlólagos jövedéki adóval tervezték terhelni, amellyel az önkormányzati bevételek nőhettek volna.

Oklahomában az orvosi célú marihuánahasználatot már 2018-ban engedélyezték, ott van érvényben az Egyesült Államok egyik legliberálisabb szabályozása.

A felnőtt lakosság tíz százaléka már rendelkezik orvosi engedéllyel a vásárláshoz.

A törvény elfogadásával Oklahoma lehetett volna a huszonkettedik amerikai állam, ahol engedélyezik a marihuána rekreációs célú felhasználását, csatlakozva olyan konzervatív államokhoz is, mint Montana és Missouri. Azonban tavaly az Egyesült Államok vallásosabb és konzervatívabb részein több állam is elutasította a rekreációs célú felhasználást, köztük Észak-Dakota, Dél-Dakota és Arkansas. Az első szövetségi állam Kalifornia volt, ahol 1996-ban engedélyezték a marihuána orvosi célokra történő forgalmazását.

Az Egyesült Államokban radikálisan megugrott a marihuána okozta mérgezések száma a gyerekek körében egy tavaly decemberben megjelent kutatás szerint, amely a Clinical Toxicology című szakmai folyóiratban jelent meg. A felmérésből kiderült, hogy a marihuánafogyasztás nyomán orvosi ellátásra szoruló kiskorúak száma 2011-ben indult gyors növekedésnek, és tempója 2017 és 2020 között drámaivá vált. Ezzel párhuzamosan két évtized folyamatainak áttekintéséből az is kiderült, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás miatt orvoshoz kerülő gyerekek száma jelentősen visszaesett. A kábítószer okozta esetek száma 2014-ben lépte át az alkoholmérgezéshez kötődőket.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.

Dehogy vagyunk egyedül

A vígjáték műfaja lefelé tartó pályájának igencsak a végét járja már, s mint számos híres képviselője, mára elgyengült, fárasztó, és ha mond is valamit, az gyakran kellemetlen vagy csitítgatni való. Elég csak az utóbbi idők tömeggyártott spin-off sorozataira gondolnunk, ha az eredetiek színvonalának revíziójával nem is szívesen zaklatnánk fel magunkat.