Fico kormánya bejelentette: nem adnak több fegyvert Ukrajnának

  • narancs.hu
  • 2023. október 26.

Külpol

Humanitárius segítséget készen nyújtani, de nem hisznek abban, hogy Ukrajnának harcolnia kellene.

Változik a szlovák álláspont az Ukrajnának nyújtott támogatás kérdésében, a legfőbb változás, hogy a Fico-kormány nem ad több fegyvert a keleti szomszédunknak – írja a Paraméter. A szlovákiai magyar portál idézi a Smer soraiból kikerülő miniszterelnököt: „Szlovákia támogatni fogja Ukrajnát, és sokoldalú segítséget fog neki nyújtani”. Fico azt is hozzátette: „Kormányfőként a nulla mértékű katonai segítségnyújtást támogatom Ukrajna számára. Ha az aknamentesítés katonai támogatás jelent, akkor azt támogatjuk. De beszélni fogunk arról, hogy az katonai segítségnyújtás-e, hogy vannak bizonyos katonai kapacitásaink, ipari termékeink, amelyeket erre a célra használni lehet” – szögezte le.

Arról, hogy Szlovákia „halálos fegyvereket” adjon Ukrajnának, Fico hallani sem akar. „Nyíltan elmondjuk, ha segítségre van szükség az egészségügyben, humanitárius ügyekben, mindent készek vagyunk megadni, akár ugyanolyan értékben, mint amennyiben eddig katonai segítséget adtunk.”

Fico szerint az oroszok és az ukránok „inkább 10 évig tárgyaljanak, mint 10 évig öljék egymást”, és úgy látja: „Ukrajna maga Waterloo, az oroszok az amerikaiakkal küzdenek Waterloonál.”

A szlovák kormányfőt az sem hatotta meg, hogy egy ellenzéki politikus azt mondta, az ukránoknak köszönhető, hogy az oroszok most nincsenek Ungvárnál.

„Én nem támogatom Zelenszkijnek semmilyen tervét, mert azok a tervek irreálisak.” Fico kijelentette azt is, hogy az orosz-ukrán háború Szlovákiát nem érinti. „Ehhez a háborúhoz nekünk semmi közünk.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk