Figyelmeztet az ENSZ: nő a gyűlölet a külföldiek iránt, egyre megosztottabbak a társadalmak Európában

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. május 22.

Külpol

Már a centrumpártok is megvannak mérgezve.

A külföldiekkel szembeni gyűlölet beszivárgott Európa centrumpártjaiba, már nem csak a populisták kiváltsága - jelentette ki kedden Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa az osztrák fővárosban az emberi jogokról szóló Bécsi Nyilatkozat és Cselekvési Program elfogadása 25. évfordulójának alkalmából tartott eseményen.

Al-Husszein szerint az emberi jogokra az egész világon nyomás nehezedik, Európában pedig egyre inkább megerősödnek az „etnopopulista pártok”, amelyek „táplálják a gyűlöletet, és egyre nagyobb megosztottsághoz vezető sebeket nyitnak a társadalmakban”.
A világszervezet emberi jogi főbiztosa sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az eseményre a "visszaesés" olyan pillanatában került sor, amikor „semmibe veszik azoknak a jogait, akik kénytelenek voltak elmenekülni otthonukból, mert a fenyegetések, amelyekkel ott szembesülnek, fenyegetőbbek, mint az útjuk során rájuk leselkedő veszélyek”. „A bevándorlók felé irányuló gyűlölet Európa csaknem minden részén beszivárgott a hagyományos pártokba, és a fokozódó erőszak és szenvedés felé ferdítette a politikai panorámát” - mondta az ENSZ-biztos.
A Karin Kneissl osztrák külügyminiszterrel közösen tartott eseményén al-Husszein bírálta Ausztria kormányát is, amely, mint fogalmazott, az elmúlt időszakban a bevándorlók és menekültek helyzetét megnehezítő törvényeket fogadott el. „Ebben az országban - amelynek a leginkább tudatában kell lennie az etnikailag megosztó retorika veszélyeivel - az elmúlt időszakban hamis és indulatkeltő nyilatkozatok születtek, amelyek ellentétesek a bécsi nyilatkozattal” - jelentette ki al-Husszein. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa azt kérte: ragadják meg ennek az évfordulónak az alkalmát a „haragvók, a rombolók, az elszigetelők és az etnonacionalisták visszaszorítására”.

Figyelmébe ajánljuk