Fokozódnak a harcok Gázában, miután Izrael megölte a Hamász vezetőjét

  • narancs.hu
  • 2024. október 20.

Külpol

Közben merényletet terveztek Benjamin Netanjahu ellen.

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy csapást mért a Hezbollah hírszerzőközpontjára, amikor Bejrútot támadta vasárnap. Több tucat ember halt meg Gázában, és még mindig dolgoznak a romok eltakarításán és keresik a túlélőket. Szombaton legalább 87 ember meghalt vagy eltűnt, amikor az izraeliek Beit Lahia városát bombázták: régóta nem volt olyan támadás, ami ennyi életet követelt volna. Izrael úgy reagált, még vizsgálják a körülményeket, hogy történt-e bűncselekmény – írja a Reuters.

Izrael újabb fokozatba kapcsolat a Hamász elleni harcban, miután megölték a terrorszervezet vezetőjét, Jahja Szinvárt. Azzal vádolják a Hamászt, hogy kórházak és iskolák mellé telepíti a központjaikat. A helyiek számára aggasztó, hogy az izraeli hadsereg evakuálja a civileket, mivel attól tartanak, hogy teljesen az ellenőrzésük alá akarják vonni a háború után.

Az amerikai elnökválasztáshoz közeledve Izraelnek egyre sürgetőbb, hogy megvédje a határait és minél kevesebb időt hagyjon az ellenséges csapatok újrarendeződéséhez. Washingtonból megtiltották Izraelnek, hogy iráni energialétesítményekre vagy nukleáris erőműre mérjen csapást.

Benjamin Netanjahu azt állítja, hogy „Irán proxyja”, a Hezbollah meg akarta gyilkolni, amikor szombaton egy drón tartott a nyaralója felé. Donald Trump elnökjelölt eközben arról biztosította Netanjahut, hogy megválasztása esetén Izrael a saját érdeke szerint cselekedhet. Eddig az izraeli kormány visszautasította az Egyesült Államok kérését egy gázai és libanoni tűzszünetre.

Bejrút északi külvárosának bombázásától Izrael azt reméli, hogy „megtisztítják” a területet, így az északon lakó izraeliek visszatérhetnek az otthonaikba. A repülőgépek három Hezbollah-parancsnokot is megöltek az izraeli hadsereg közlése szerint. De vasárnap egy 41 éves izraeli ezredes sis meghalt, amikor Gáza északi részén egy üzemanyagtartály alá helyezett bomba felrobbant.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A szellem helye, avagy a lengyeli Apponyi-kastély - FOTÓK

Amikor a lengyeli uradalom utolsó úrnője, Esterházy Alexandra 1930-ban meghalt, egész vagyonát, a kastélyt, az uradalmat, az összes ingatlant és ingóságot a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta. Férje, gróf Apponyi Sándor öt évvel korábban hunyt el, ő közel 15 ezer dokumentumból álló könyv- és metszetgyűjteményét hagyta az Országos Széchényi Könyvtárra. Gyermekük nem született.