Összeszorított foggal várja az unió a magyar elnökség végét

  • narancs.hu
  • 2024. október 21.

Külpol

Az Európai Uniós tagállamok januárban szeretnék újra elkezdeni a tárgyalásokat Oroszország szankcionálásáról. Azért épp akkor, mert Magyarország januárban átadja a soros elnöki posztot Lengyelországnak.

Lengyelország a féléves uniós elnökséget arra szeretné felhasználni, hogy szigorúbban lépjen fel a kontinensre áramló orosz olajjal szemben, amely továbbra is a Kreml kulcsfontosságú bevételi forrása. Az EU már korábban is vezetett be korlátozásokat az orosz olajra, és jelentősen csökkentette a vezetékes gáz vásárlását is, Moszkva azonban számos kiskaput talál, a fosszilis üzemanyagokat szállító tartályhajók flottája egyre nő, márpedig ezeket nehéz nyomon követni. Uniós diplomaták és tisztségviselők szerint Orbán Viktor gyakorlatilag arra használja fel az uniós elnökségét, hogy leállítsa és korlátozza az orosz gazdaságot sújtó szankciókat, ezért nagyon várják, hogy Lengyelország átvegye a stafétát.

Egy neve elhallgatását kérő magas rangú diplomata úgy fogalmazott a Politicónak: „kemény tél jön Ukrajnában, de vége a katasztrofális magyar elnökségnek is.” Egy másik diplomata szerint a szankciók fókuszát finomítani kell. „El kell fogadnunk, hogy a szankciórendszer nem úgy működik, ahogy kellene – problémák vannak a cseppfolyósított földgázzal (LNG), problémák vannak az olajjal, problémák vannak bizonyos kereskedelmi árukkal”. A lengyelek az elnökségük idejét arra is fel szeretnék használni, hogy szigorúbbá tegyék az EU-ba áramló gáz eredetének ellenőrzését. Persze a magyar ellenállást így is le kell győzni, Magyarország ugyanis korábban is folyamatosan megvétózta a szankciókat, írja a 444.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk