Görögországban engedélyezték a negyedik oltás felvételét

  • narancs.hu
  • 2022.01.12 16:05

Külpol

Egyelőre csak a vírus által különösen veszélyeztetettek kérhetik a negyedik dózist.

A görög egészségügyi hatóságok kedden engedélyezték a koronavírus elleni védőoltás negyedik adagjának felvételét - írja a Politico.

A negyedik dózisért egyelőre csak a vírus által külünösen veszélyeztetett, legyengült immunrendszerű csoportok tagjai folyamodhatnak, így a hematológiai és onkológiai betegségekben szenvedők, az immunszuppresszív gyógyszeres kezelés alatt állók, a szervátültetésen átesettek, valamint a reumás betegségben vagy veseelégtelenségben szenvedők.

A vakcina negyedik adagját a harmadik oltást követően 3-6 hónappal kaphatják meg a jogosultak.

Görögországban a 60 év felettieknek kötelező az oltás felvétele, ennek elmulasztása havonta 100 eurós büntetéssel jár.

A negyedik oltás felvételére Görögország mellett Izraelben van még lehetőség. A WHO egyelőre nem támogatja a gyakorlatot, szerintük inkább arra kellene koncentrálni, hogy a világ szegényebb államaiba is jusson elegendő vakcina. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

Angyalbőrben

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.