Guatemala megszakítja diplomáciai kapcsolatait Venezuelával

  • narancs.hu
  • 2020. január 17.

Külpol

Bezár a nagykövetség.

"Arra utasítottuk a külügyminisztert, hogy térjen haza az egyetlen ember, aki a venezuelai nagykövetségen maradt. Végérvényesen megszakítjuk a diplomáciai kapcsolatokat Venezuela kormányával. Bezárjuk a nagykövetségünket" – mondta Alejandro Giammattei államfő. Hozzátette, hogy a venezuelai válság az egész kontinenst aggasztja.

A guatemalai hatóságok 2018 májusában a belügyekbe való beavatkozással vádolták meg az akkori venezuelai nagykövetet, és kiutasították az országból. Miután tavaly augusztusban a konzervatív Giammattei megnyerte a választásokat, támogatásáról biztosította Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezetőt, aki egy évvel ezelőtt ideiglenes elnökké nyilvánította magát. A kedden beiktatott Giammattei fogadkozott, hogy mihelyt elfoglalja hivatalát, megszakítja a diplomáciai viszonyt Caracassal.

Guaidót csaknem 60 ország ismerte el Venezuela ideiglenes elnökének, más országok – például Oroszország – továbbra is a szocialista Nicolás Madurót tartják a latin-amerikai ország törvényes vezetőjének, és a Venezuelában jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is mellette áll.

Venezuelának több országgal, köztük az Egyesült Államokkal, Kolumbiával és Paraguayjal nincsenek diplomáciai kapcsolatai.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk