Győzött a Munkáspárt Nagy-Britanniában

  • narancs.hu
  • 2024. július 5.

Külpol

A konzervatívok ilyen rosszul még nem szerepeltek a parlamenti választáson.

A Munkáspárt győzött a csütörtökön megtartott nagy-britanniai parlamenti választáson, a Konzervatív Párt 14 éve tartó kormányzása befejeződik. Ezt a választókerületek kétharmadában kihirdetett eredmények alapján jelentette be pénteken reggel hat órakor a győztes – írja a Telex

A nagy arányú munkáspárti győzelmet a csütörtökön este 11 órakor nyilvánosságra hozott exit poll is előrevetítette.

Eszerint a szigetországi parlament 650 fős alsóházában a jobboldali Konzervatív Pártnak 131, a Munkáspártnak 410 képviselői helye lehet, ez 63 százalékos, kényelmes többséget jelent. 

Az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke, Keir Starmer győzelmi beszédében azt a kifejezést használta, „Megcsináltuk!”, arról beszélt, „a változás most kezdődik,” megígérte, hogy újra a munkás emberek szolgálatába állítja pártja az országot, amely 14 év után visszakapja a jövőjét. 

 
Keir Starmer, a következő brit miniszterelnök.  Fotó MTI/Kin Cheung
 

 

A Konzervatív Párt eddigi történetének ez lehet a legrosszabb eredménye. Utoljára 118 évvel ezelőtt szerzett a párt 156 mandátumot. Több vezető politikusuk is veszített a saját választókerületében, így Liz Truss korábbi miniszterelnök, Grant Shapps védelmi miniszter, Alex Chalk igazságügyi miniszter, Penny Mordaunt jelenlegi és Jacob Rees-Mogg korábbi frakcióvezető. Rishi Sunak miniszterelnök a saját körzetében nyert. Elismerte pártja vereségét, vállalta a felelősséget a történtekért, és telefonon gratulált a győztes párt vezetőjének.

 

A Liberális Demokraták várhatóan 61 mandátumot szereznek, Nigel Farage Reform UK-ja 13, a Skót Nemzeti Párt 10, a walesi Plaid Cymru 4, a Zöld Párt 2 képviselői helyet kaphat, legalábbis az exit poll alapján. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kipcsak kapcsolataink sem tetszenek Borellnek

  • Narancs.hu/MTI

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szóvá tette, hogy a Türk Államok Szervezetének találkozóján ott ült az Észak-ciprusi Török Köztársaság vezetője is, holott ilyen államot nem ismer el az Unió.

Magyar Péter: "Ki kell húznunk az országot az Orbán-klán karmai közül"

  • narancs.hu

Szeptembertől "kormányinfókat" fog tartani a Tisza Párt  és létrehoznak egy Lúdas Matyi Alapot, hogy magánszemélyek, vállalkozók támogatásukkal beállhassanak egy-egy jó ügy mögé. Júliusban elindul az Immunitás Program, és felállítanak egy digitális gyóntatószéket. A szombati budapesti rendezvényen Karácsony Gergelynek is üzent a párt alelnöke.