Muszlim szélsőségesek a Balkánon

Háborúból háborúba

Külpol

A bécsi terrortámadás elkövetője Bécsben nőtt fel, de családi háttere a Balkánhoz köti. A térség egyes országaiban évtizedek óta épül a helyi hagyományokkal szembehelyezkedő, szélsőséges hálózat. Ez még jobbára csak helyi biztonsági kockázat – de hamarosan egész Nyugat-Európa számára veszélyforrás lehet.

Éppen egy éve, hogy a nyugat-macedóniai Šar-hegység falusi kávézójában ültem egy helyi albán pásztorral. A sokat megélt férfi, amikor a falu központjában álló középkori mecset felől felhangzott a müezzin hangja, felsóhajtott: mindjárt megszólal a másik is. Kisvártatva a település határában magasló, sokszorosan túlméretezett betonépítmény felől is megérkezett az imára hívó szó.

A balkáni muszlim közösségeket jó ideje ez a kettősség jellemzi. Együttélésüket más vallásokkal az oszmán örökség, a több évszázados hagyomány alakította ki – jóllehet ezt a tradíciót a 19. század óta mérgezi a nacionalizmus. De mindmáig ez a mérsékelt irányzat a domináns a muszlimok életét irányító vallási intézményekben csakúgy, mint az egyszerű hívők közösségében is – az idősebbek és a középkorúak esetében mindenképpen. A fiatalokkal már nem ilyen egyszerű a helyzet. Őket ugyanis nagy számban vonzotta magához az utóbbi két évtizedben vadul nyomuló purista vahhabizmus. Ennek útjelzői a települések határá­ban, az Öböl-államok pénzén emelt hatalmas mecsetek, amelyekben intenzív térítő munka folyik.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk