Hamarosan új neve lehet Indiának

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 5.

Külpol

Már a G20-as találkozó egyik vacsorameghívása is „Bharat elnöke” nevében ment ki a vendégeknek.

CNBC parlamenti forrásokra hivatkozva arról ír, India hamarosan új nevet kaphat – vette észre az rtl.hu.

Az ország új neve valószínűleg Bharati Köztársaság lesz.

Assam tartomány vezető minisztere nemrég már egy Twitter-bejegyzésben is az új névvel hivatkozott az országra, sőt a G20-as találkozó egyik vacsorameghívása is „Bharat elnöke” nevében ment ki a vendégeknek. 

Narendra Modi miniszterelnök pártjának egy képviselője arról beszélt, hogy az egész ország azt követeli, hogy a Bharat szót használják India helyett, mivel az India szót a britek ragasztottak rájuk, ellenben a Bharat a kultúrájuk jelképe. A képviselő ezért szeretné megváltoztatni az alkotmányt, a javaslat pedig hamarosan a parlament elé kerülhet. Egyes hírek szerint már szeptember 18-án különleges parlamenti ülést tarthatnak, ahol az ország nevéről döntenek.

Az ország neve egyébként több indiai nyelven is Bharat. A szó a szanszkrit nyelvből származik, és a hindu irodalom egyik legendás királya, Bharata nevéből jön.

(Címlapképünkön: Narendra Modi miniszterelnök)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

An American Hero

  • - ts -

Az idén kicsit megbicsaklott Bruce Spring­steen és az E Street Band nagyszabású világ körüli turnéja; pont a hozzánk legközelebb eső szakasz esett ki, elmaradt másik három mellett a prágai koncert is. 2025 júniusában térnek majd vissza, hogy pótolják a koncerteket.