Harari: Az Izraelben történtekért a populizmus a felelős

  • narancs.hu
  • 2023. október 12.

Külpol

Az egyik legismertebb történész hosszas cikkben elemezte, hogy és kik miatt juthatott idáig a helyzet.

„Az izraeliek egyfelől most fizetik meg az árát annak az évekig tartó önhittségnek, amelynek során kormányaink és sok izraeli azt hitte, annyival erősebbek vagyunk a palesztinoknál, hogy figyelmen kívül hagyhatjuk őket. Sok mindent lehet kritizálni azzal kapcsolatban, ahogyan Izrael feladta a palesztinokkal való békére tett kísérletet, és évtizedeken keresztül palesztinok millióit tartotta megszállás alatt” – írta az izraeli Yuval Noah Harari a Washington Postban.

A világ egyik legnépszerűbb történésze a cikkben azt is hangsúlyozta, ezek a dolgok nem igazolják a Hamász gyilkosságait már csak azért sem, mert a szervezet egy percig sem támogatta a békekötés lehetőségét Izraellel. Emiatt úgy gondolja, a béke alapfeltétele a Hamász elítélése és lefegyverzése, illetve a túszok szabadon engedése. 

Harari kicsit tovább ment elemzésében, ugyanis szerinte kifejezetten az a populizmus az oka az ország jelenlegi helyzetének:

„Izraelt hosszú évek óta egy populista erős ember, Benjamin Netanjahu kormányozza, aki PR-osnak zseniális, de alkalmatlan miniszterelnöknek. A személyes érdekeit többször is a nemzeti érdekek elé helyezte, és karrierjét arra építette, hogy megossza a nemzetet. Kulcspozíciókba inkább a lojalitás, mint a képzettség alapján nevezett ki embereket, minden sikert magáénak tudott, miközben a kudarcokért sohasem vállalta a felelősséget, és úgy tűnt, hogy nem tulajdonít nagy jelentőséget annak, hogy kimondja vagy meghallja az igazságot.”

A történész szerint ráadásul a 2022 végén alakított kormánykoalíció az eddigiek közül is a legrosszabb Netanjahu körül, hiszen „messianisztikus fanatikusok és gátlástalan opportunisták” koalíciója, akik a hatalomszerzés közben figyelmen kívül hagyták például az ország biztonsági helyzetét annak ellenére, hogy a szakértők figyelmezették már őket ennek a politikának a veszélyére. 

„Bármit is gondoljunk Izraelről és az izraeli-palesztin konfliktusról, az ahogyan a populizmus szétmarta az izraeli államot, intő jel a világ többi demokráciájának.” Cikke zárásaként azt írta, reméli, a Hamász felett aratott győzelem után az izraeliek nem csak a kormányukat vonják felelősségre, hanem az összeesküvés-elméletek és a messianisztikus fantazmagóriák terjesztése is véget ér.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk