"Háromból egy nő szenved el fizikai vagy szexuális erőszakot élete során."

  • 2019. november 25.

Külpol

Az EP-képviselők csütörtökön szavaznak a nők elleni és családon belüli erőszak megszüntetését célzó nemzetközi dokumentum ratifikációjáról.

"Háromból egy nő szenved el fizikai vagy szexuális erőszakot élete során. Áldozatokról és nem statisztikai adatokról van itt szó. Meg kell törnünk a hallgatást, és nem szabad engedni, hogy az elkövetők továbbra is megússzák a felelősségrevonást" – jelentette ki David Sassoli, az Európai Parlament elnöke a strasbourgi plenáris ülést megnyitó beszédében hétfőn.

Sassoli felszólította az uniós tagállamokat, hogy késedelem nélkül ratifikálják az Isztambuli Egyezményt a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról. Az Európa Tanács 2011-ben elfogadott egyezményét hét uniós állam - Bulgária, Csehország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Szlovákia és Nagy-Britannia - ugyan aláírta, de a rendelkezéseket nem ültette át a nemzeti jogba. A magyar kormány 2014. március 14-én írta alá az egyezményt, de ratifikálnia azóta se sikerült. Feltárás, felmérés és egyéb időhúzó mellébeszélés címen a Fidesz-KDNP inkább nem tesz semmit.

Az EP-képviselők csütörtökön szavaznak a nők elleni és családon belüli erőszak megszüntetését célzó nemzetközi dokumentum ratifikációjáról.

Káslerék szerint nincs itt látnivaló, ők igenis kiállnak a nők jogaiért

Csak épp nem tesznek semmit. A magyar kormány elutasítja a bántalmazás minden formáját és elkötelezett a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelemben - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hétfőn, a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napján az MTI-vel. A közlemény szerint a 2013-ban életbe lépett új magyar Btk.

(via Eurologus)

Figyelmébe ajánljuk