Hatvanezren haltak meg december óta Kínában a covid miatt

  • narancs.hu
  • 2023. január 14.

Külpol

A hatóság igyekszik csökkenteni a valós probléma súlyát.

Tavaly decemberben végleg feladta Kína a zéró tolerancia elvét a covid elleni védekezésben és feloldotta az egészségügyi korlátozások egy részét. Ennek következtében brutális gyorsasággal terjed a vírus, a halálos áldozatok száma pedig december 8. és az idén január 12. között, vagyis öt hét alatt megközelítette a 60 ezret.  Ebben a számban azonban nincsenek benne az egészségügyi intézményen kívül elhunytak, mondta újságíróknak Jiao Yahui egészségügyi tisztviselő.

Hogy valójában hányan halnak meg naponta, hetente Kínában a covid miatt, nem lehet tudni. Nemcsak azért nem, mert eleve csak a kórházakban elhunytakat számolják, hanem azért is, mert az ország változtatott a módszertanon. A statisztikában már csak azok szerepelnek, akik közvetlenül a koronavírus okozta légzési elégtelenségben haltak meg, vagyis számos halálesetet már nem a covid miatt bekövetkezettként tartanak nyilván. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt héten bírálta már az új kínai gyakorlatot, írja a Portfólió.

A valós adatok sokkal tragikusabb képet mutathatnak. Az Airfinity brit orvosi elemző cég szerint Kínában naponta húszezer halálesetet regisztrálnak. A járvány mostani hulláma január 13-án valószínűleg tetőzött Kínában, és a becslések szerint január végén napi 25 ezer haláleset is várható. Miközben folyamatosan egyre hosszabb sorok vannak már a ravatalozók előtt, különösen a fővárosban, a kínai hatóságok igyekeznek lekicsinyelni a halálos áldozatok számát.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk