Bolsonaro szerepét is vizsgálja a brazil bíróság

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. január 14.

Külpol

Vajon ő volt a tiltakozás „ideológusa és felbujtója”? 

A brazil Legfelsőbb Bíróság vizsgálni fogja Jair Bolsonaro volt elnök szerepét az ország fővárosában vasárnap történt vasárnapi zavargásokban.

A bejelentésre napokkal azután került sor, hogy Bolsonaro egy videófelvételen megkérdőjelezte az októberi elnökválasztás legitimitását.

Az ügyészek szerint Bolsonaro ezzel az állítással az erőszakos tiltakozások egyik „ideológusa és felbujtója” lehetett.

Bolsonaro a videóban azt állította, hogy Luiz Inácio Lula da Silva elnököt nem szavazták meg, hanem igazából a Legfelsőbb Bíróság és a brazil választási hatóság segítette az elnöki székbe.

Január 8-án Bolsonaro hívei összecsaptak a rendőrséggel, és behatoltak a parlament, az elnöki palota és a szövetségi Legfelsőbb Bíróság épületeibe. A hét végén üresen álló adminisztratív épületek néhány biztonsági őre nem tudta visszatartani az októberi elnökválasztás eredményét el nem ismerő tüntetőket.

Az előzetes becslések szerint közel 5 ezren vettek részt a zavargásokban és mintegy kétezer embert vettek őrizetbe.

Hasonló eset két éve az Egyesült Államokban történt.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk