Választásokat tartanak az oroszok a négy megszállt ukrajnai régióban

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 8.

Külpol

Ukrajna arra kéri a helyieket, hogy ne szavazzanak.

Helyi választásokat tartanak a megszálló orosz erők Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja régiókban, a jelöltek mind oroszok vagy oroszbarátok – írja a BBC beszámolója alapján a 444.hu.

Ukrajna felszólította a helyieket, hogy ne szavazzanak az „álválasztásokon”, azok az ukrán állampolgárok pedig, akik részt vesznek a szavazás lebonyolításában, büntetésre számíthatnak az ukrán hatóságoktól. Az emberi jogokkal foglalkozó Európa Tanács szintén elítélte, hogy Oroszország illegálisan elfoglalt ukrán területeken rendez választásokat. 

A szervezet a nemzetközi jog megsértésének nevezte a lépést, amely a demokrácia illúzióját kelti.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter is illegitimnek nevezte a választásokat. Válaszul az orosz nagykövetség „orosz belügyekbe történő beavatkozással” vádolta az amerikai kormányt. Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja rágiók annektálását az egy évvel ezelőtti „népszavazások” után jelentette be Oroszország.

(Címlapképünkön: Leonyid Paszecsnyik, az Ukrajna területén önhatalmúlag kikiáltott, oroszbarát „Luhanszki Népköztársaság” vezetője voksol egy luhanszki szavazóhelyiségben 2022. szeptember 27-én. Fotó: MTI/AP)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk