Hiába ígérte, Észak-Korea továbbra sem állítja le atomprogramjának fejlesztését

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. augusztus 21.

Külpol

A Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség ismét felszólította az országot, hagyja abba nukleáris tevékenységét.

"Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tavasszal hangoztatott szándékai ellenére országa folytatja  nukleáris tevékenységét" - állapította meg jelentésében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

Amano Jukija, a NAÜ vezérigazgatója a jelentésben, amit a tervek szerint szeptemberben nyújtanak be a NAÜ éves közgyűlésébe, kiemelte, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság atomprogramjának fejlesztése, illetve annak folytatása rendkívül aggasztó." A NAÜ, amely megfigyelői 2009 áprilisában történt kiutasítása óta nincs jelen Észak-Koreában, közölte, hogy arra utaló jeleket tapasztalt, hogy 2018. április vége és május eleje között - azaz a két Korea vezetőinek találkozója után - tevékenységek folytak az észak-koreai "radiokémiai laboratóriumban."

A NAÜ hangsúlyozta, hogy Phenjan folytatja könnyűvizes reaktorának építését, valamint urán kitermelését és dúsítását a pjongszani létesítményben. Amano "mélységesen sajnálatosnak" nevezte ezeket az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatait sértő tevékenységeket, és ismételten felszólította Észak-Koreát, hogy "maradéktalanul tegyen eleget nemzetközi kötelezettségeinek." Hangsúlyozta, hogy a NAÜ kész újrakezdeni a helyszíni ellenőrzéseket.

Donald Trump amerikai elnökkel tartott találkozóján Kim Dzsong Un június 12-én megerősítette, hogy támogatja "a Koreai-félsziget teljes nukleáris leszerelését". Ezt korábban április 27-én közölte Mun Dzse In dél-koreai elnökkel találkozva, de a szándéknyilatkozat nem tartalmazott sem határidőt, sem a leszerelés módozatait. Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor a múlt héten úgy ítélte meg, hogy "jó irányba haladnak" az Észak-Koreával folyó tárgyalások, emlékeztetve, hogy Washington és Phenjan többször is tárgyalt zárt ajtók mögött egymással.

A két Korea újabb csúcstalálkozójára várhatóan szeptemberben kerül sor Phenjanban.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk