Hidegháborús rakétaválságot vetít előre Putyin

  • 2024. július 28.

Külpol

Ha az amerikaiak nagy hatótávolságú rakétákat telepítenek Németországba, Oroszország hasonló lépéseket fog tenni.

Vlagyimir Putyin orosz államfő figyelmeztette az Egyesült Államokat: ha Washington 2026-tól nagy hatótávolságú rakétákat telepít Németországba, Oroszország hasonló eszközöket fog lőtávolságon belül állomásoztatni – írja az MTI a  a TASSZ nyomán.

Az Egyesült Államok a tervek szerint 2026-ban kezdi meg nagy hatótávolságú tüzérségi eszközök – egyebek mellett Tomahawk cirkáló robotrepülőket és SM-6 rakéták – németországi telepítését, hogy ezzel is bizonyítsa a NATO és az európai védelem iránti elkötelezettségét.

Putyin vasárnap az orosz haditengerészet napja alkalmából az egykori cári fővárosban, Szentpéterváron az orosz, kínai, algériai és indiai tengerészek előtt tartott beszédében közölte, hogy az Egyesült Államok a lépéssel a hidegháborúhoz hasonló rakétaválság kirobbantását kockáztatja. „Az ilyen, nukleáris robbanófejjel is felszerelhető rakéták repülési ideje a területünkön lévő célpontokig körülbelül 10 perc lesz” – mondta Putyin, majd hozzátette: tükörintézkedéseket hoznak majd, ám azt nem árulta el, hogy a világ melyik részébe telepítenének orosz eszközöket.

Putyin szerint az USA szítja a feszültséget amikor Typhon rakétarendszereket szállított Dániába és a Fülöp-szigetekre. Az amerikai terveket a NATO 1979-es döntéséhez hasonlította, amikor Nyugat-Európába Pershing II rakétákat telepítettek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk