Újra Várhelyi Olivért jelöli Orbán Magyarország uniós biztosának

  • narancs.hu
  • 2024. július 29.

Külpol

Hiába jó szakember, nehéz természetű és „elképesztően durván beszélt a beosztottjaival”, hírlik róla.

Az X-en jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy miután telefonon egyeztetett Ursula von der Leyennel, ismét Várhelyi Olivért jelöli az Európai Bizottságba – írja a 444.

Orbán úgy fogalmazott:

„Várhelyi biztos az elmúlt öt évben bebizonyította, hogy az EU pozitív erőként képes változást elérni a szomszédságában és azon túl is. Kiváló munkát fog végezni a következő bizottságban!”

A bejelentése természetesen ugyanazon a platformon reagált Várhelyi is, aki azt írta: „Óriási megtiszteltetés Miniszterelnök úr felkérése és jelölése, hogy tovább szolgáljak az Európai Bizottság magyar tagjaként. Egyúttal várom a megkezdett közös munka folytatását von der Leyen elnökasszonnyal.”

Egyes sajtóinformációk szerint az uniós vezetőknek elegük lett Orbán Viktor magyar miniszterelnök Ukrajnával szembeni folyamatos obstrukciójából, ezért azzal tervezik büntetni, hogy Magyarországnak gyenge tárcát adnak a következő Európai Bizottságban. A Politico külön kiemelte ezzel kapcsolatban, hogy Magyarország a következő ciklusban is szeretné megtartani a bővítéspolitikáért felelős biztosi pozíciót, ami Ukrajna csatlakozásának előkészítésére is jelentős befolyással bírna, ám a többieknek nincs kedvük ahhoz, hogy Várhelyi Olivér jelenlegi biztos ugyanebben a pozícióban folytassa a munkát, sőt, „szó sem lehet arról, hogy Magyarország kezében bármilyen erős megbízás legyen”.

A Telex szerint Várhelyi egyáltalán nem biztos, hogy valóban bejut a testületbe, miután

  • már a kinevezése előtt úgy hírlett, hogy hiába jó szakember, nehéz természetű és „elképesztően durván beszélt a beosztottjaival”;
  • jöttek olyan hírek, hogy a magyar kormánnyal egyező irányban igyekszik tolni egyes tagjelöltek szekerét előbbre vagy hátra a semlegességet előíró uniós alapszerződések ellenére, erre a gyanúra Orbán a saját kijelentéseivel és ígérgetésével is előre ráerősített;
  • az Európai Parlament maga is vizsgálatot kért, mert szerinte Várhelyi „szándékosan törekszik arra, hogy megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét”;
  • a képviselő-testülettel egy hülyézős megjegyzése miatt is konfliktusba került;
  • magának az Európai Bizottságnak kellett cáfolnia az állításait a palesztin segélyek felfüggesztéséről;
  • idén májusban egy grúz ügynöktörvényt kritizáló, már nyilvánosságra hozott bizottsági közleményről tűnt el a neve;
  • pár nappal később Irakli Kobakhidze grúz miniszterelnök egyenesen azzal vádolta, hogy Várhelyi megfenyegette őt, a biztos szerint félremagyarázták a szavait.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk