Holland miniszter Varga Mihálynak: „Az uniós soros elnökség nem arra való, hogy Putyinhoz menjünk látogatóba”

  • narancs.hu
  • 2024. július 16.

Külpol

Éles kritikákat kapott a kormány az uniós pénzügyminiszterek ülésén.

Varga Mihályra vezette az uniós pénzügyminiszterek rendes ülését, ahol a magyar soros elnökség prioritásait is ismertette. A hvg.hu tudósítása szerint a vitához 21 tagállam minisztere szólt hozzá, és

mind a 21-en bírálták a magyar elnökséget, mert nem szerepeltette a prioritások között Ukrajna támogatását.

Elisabeth Svantesson svéd pénzügyminiszter a kormánya álláspontját ismertetve úgy fogalmazott, a magyar kormány programját „beárnyékolja a tény, hogy a miniszterelnök ellátogatott Moszkvába, ez egyszerre feldühített és el is szomorított.”  Svantesson hozzátette: „Önök minket is képviselnek, Ukrajna sokunk számára prioritás, és ebben a programban sok fontos dolog van, de ez nincs benne.” Hasonlóan vélekedett Finnország részéről Riika Purra is, aki szerint „Ukrajnának folyamatosan a napirend részének kell maradnia.”

Sokak mellett az észt miniszterelnököt is az háborította fel, hogy a magyar kormány mindössze annyit ígért, figyelemmel követik az ukrajnai fejleményeket. Szerintük ennél sokkal több kell, és ehhez az állásponthoz a többi hozzászóló tagállami képviselő is csatlakozott. „Diplomáciai szólómunkába kezdett Magyarország, és ez nagy csalódást váltott ki, Magyarországnak tudnia kellene, hogy Ukrajnának milyen jelentősége van, és azt is, hogy kik az igazi barátok és partnerek” – fogalmazott Christian Lindner német pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy „az elnökség felelősséggel jár, és nem szabad egyoldalúan a nemzeti érdekek szolgálatába állítani”.

Eelco Heinen holland pénzügyminiszter még ennél is sarkosabban fogalmazott. Kijelentette:

„Az uniós soros elnökség nem arra való, hogy Putyinhoz menjünk látogatóba.”

A vitához Málta, Szlovákia, Luxemburg és Ausztria nem szólt hozzá. Pár mondatos válaszában Varga Mihály azt mondta, „készen állunk arra, hogy biztosítsuk a lehetőséget arra, hogy rendszeresen tárgyaljunk Ukrajnáról.”

A magyar pénzügyminiszter az ülés utáni sajtótájékoztatón bejelentette, hét tagállammal szemben indul túlzottdeficit-eljárás. Bár Varga nem említette, az egyik érintett ország Magyarország. A tagállamok arról is döntöttek, hogy elfogadják az országspecifkus ajánlásokat, amelyek között Magyarország esetében hosszú listát hagytak jóvá az ország gazdasági helyzetének javulása érdekében.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk