Hollandia választott: Javított jobb

  • Antal Dániel
  • 2002. május 23.

Külpol

APim Fortuyn erőszakos halálát követő csendes kampány kimondottan jól állt a csendes kereszténydemokratának: a múlt csütörtöki választás nagyarányú jobboldali győzelmet hozott. A kereszténydemokraták az első, Pim Fortuyn Listája (PFL) a második, a liberálisok a harmadik helyet szerezték meg, míg a Fortuyn-programot elutasító Munkáspárt holtversenyes első helyéről másfél hét alatt a negyedikre csúszott vissza.
APim Fortuyn erőszakos halálát követő csendes kampány kimondottan jól állt a csendes kereszténydemokratának: a múlt csütörtöki választás nagyarányú jobboldali győzelmet hozott. A kereszténydemokraták az első, Pim Fortuyn Listája (PFL) a második, a liberálisok a harmadik helyet szerezték meg, míg a Fortuyn-programot elutasító Munkáspárt holtversenyes első helyéről másfél hét alatt a negyedikre csúszott vissza.

A kereszténydemokraták vezetője, Jan Peter Balkenende felvállalta Fortuyn programjának egyes sarkalatos pontjait, különösen a bevándorlók integrációját. E szerint a bevándorlóknak a kötelező holland nyelv- és kultúraleckék után a nemzeti himnusz eléneklésével kell kifejezniük hűségüket új hazájuk iránt. Az "unalmas, de 200 százalékosan megbízhatónak" minősített Balkenende helyteleníti, de elfogadja az eutanázia és az egyneműek házasságának törvényesítését, viszont kilátásba helyezte a könnyűdrog-fogyasztással szembeni újbóli állami fellépést. Balkenende a gyászban megszülető új konszenzusra ráérezve azt kérte a választóktól, hogy Hollandia átszabását bízzák a régi, jól bevált pártokra, és világossá tette, hogy kész lenne a PFL-lel a koalícióra. A választás éjszakáján a Munkáspárt vezére nem kért újraszámolást, viszont azonnal lemondott, és arról beszélt, hogy Hollandia egészen mást akar, mint amit pártja képviselt. A liberálisok avval dicsekedtek, hogy Rotterdamban prímán működik a fortuynista-liberális koalíció; a PFL új vezetője pedig imigyen szólott: "Számunkra a legfontosabb, hogy ne rengessük meg az országot. Ezt már megtettük."

Az új, még hivatalosan nem felállt koalíció biztos többséget tudhat maga mögött a törvényhozásban, és a választási eredmények azt mutatják, hogy a demokráciának az a változata, amelyben minden jelentős párt elfogadja a magyar liberális maximum feletti helyi liberális minimumot, a legkiélezettebb válsághelyzetben is működőképes. A PFL épp azokat a politikai csoportokat és gondolatokat juttatta be a törvényhozásba, amelyek eddig nem hallathatták ott a hangjukat.

Az integrációs program most világos felhatalmazást kapott arra, hogy akár anyagi áldozatok árán is kialakítsa az állampolgárok közösségének új szerződését, amely szerint a holland intézményrendszert elfogadó bevándorlóknak (állampolgároknak és menekülteknek egyaránt) is lehetőségeket kell adnia. Számunkra is fontos kísérletbe kezdenek bele: a szegregáció és a faji diszkrimináció részleges asszimiláció útján történő felszámolásába.

Talán a legnehezebb a Fortuyn által meglehetős vandalizmussal kezelt iszlámprobléma lesz. Az iszlám Európa legnagyobb gyakorolt vallásai közé tartozik, követőinek egy része nem fogadja el a liberális demokrácia minimumát, a világi államot. Míg a szekularizált hívő számára a törvények összhangba hozatala a Koránnal meggyőzés és prédikáció kérdése, addig a Nagy-Britanniában és Hollandiában bőven megtalálható fundamentalisták számára ez az isteni Igazságra alapozott kérdés, amit a többség akarata ellenére erőszakkal is helyes végrehajtani. A holland társadalom valami olyasmit üzent most ennek a kisebbségnek, mint a romáknak Horn Gyula: vesse ki soraiból a bűnözőket. Igaz, cserébe gáláns ajánlatot tett nekik: bebizonyítják, hogy érdemes holland állampolgárnak lenniük. Magyarország és Európa viszont sokat veszített a miniszterelnöki posztra esélyes Pim Fortuyn halálával. Míg ő lelkesedett az európai integrációért, az új jobboldali koalíció többi pártja már koránt sincsen így: az előző koalícióban is részt vevő liberálisok télen még csak a keleti agrártámogatások nullára való befagyasztását követelték, most már elutasítják az unió keleti bővítését. A kereszténydemokraták kicsit békülékenyebben alacsonyabb támogatottsági szint mellett tíz helyett egy-két keleti országot beengednének - de a big banget megvétóznák. Reményt keltő, hogy az új pártvezér a hadügyminisztérium egykori külügyi szakértője, így talán érzékenyebb füle lesz a kelet-európai vigaszágra, a biztonságpolitikai kérdésekre.

Antal Dániel

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.