Tartalom

MaNcs, XIV. évf. 21. szám, (2002.05.23.) (2002-05-23)

Egotrip

Egotrip

Nádasdy Ádám: Modern Talking

A múltkor egy reklámcégnél voltam agyrohamozáson, egy új áruház nevét kellett kitalálni. Ömlöttek az ötletek, sokszor a nyelvtani vagy helyesírási szabályok áthágásával is. A szünetben az egyik résztvevő engem kezdett kérdezni, mintegy a lelki békéjét helyreállítandó, hogy de ugye a helyes így meg úgy volna. Erre egy másik megszólalt: "A Nádasdyt hiába kérdezed, őszerinte nincs helyes és helytelen, ő mindent megenged."

Tandori Dezső: (e név alatt az Ex

Egotrip

Emmá

1. Csakugyan "az elbeszélés nehézségei"

Publicisztika

Publicisztika

Virág Tamás: Polgárosodó aluljárók

Afővárosi aluljárók "visszafoglalására" indít programot a napokban a Városháza. A cél az árusok, a hajléktalanok kiszorítása, az aluljárók felújítása és folyamatos őrzése. Ezzel egyidejűleg a budapesti szociálpolitika is új szerepet kap: szociálismunkás-őrjáratoknak kell(ene) segíteni a rendteremtésben.

Publicisztika

Dobrovits Mihály: A posztmodern manicheizmus (A jobboldal stratégiája a választás után)

Áll egy ember a nyelvpolitikai erőtérben, és butaságokat beszél. Arról, hogy voltaképpen ő és hívei nyerték meg az elmúlt választásokat, csak éppen nem alakíthatnak kormányt. Mivel - úgymond - elcsalták tőlük a kormányalakítás lehetőségét. Lelkes hallgatóságát éppen ezért arra próbálja rávenni, hogy szakítva a képviseleti demokrácia hagyományaival, az utcán és "kis körökben" politizáljanak tovább. Üzenete nyomán az utca tényként kezeli a "csalásokat". Senki sem teszi fel a kérdést, hogy ezek szerint a kormány a saját maga által megszállt választási bizottságokon keresztül szervezett csalást önmaga megbuktatására?

Publicisztika

A liberális minimum kormánya

Magyarországnak a hónap végére új kormánya és elfogadott kormányprogramja lesz. És ha a kormányprogram kiérleltsége tekintetében talán lehetnek is némi kételyeink, hogy tudniillik össze lehet-e ilyen rövid idő alatt valamely pontosan számon kérhető, konkrét cselekvési tervet ütni, a sietség indokolt.

Publicisztika

Ver a víz

A vasárnapi, Kőér utcai események tanulsága a következő: nincs remény.

Belpol

Belpol

"Nem leszünk szívbajosak" (Frischmann Gábor, a Hírközlési Felügyelet elnöke a távközlési piacnyitásr

Magyar Narancs: Tavaly júniusban, a távközlési piacnyitást szabályzó egységes hírközlési törvény elfogadása után kiderült, hogy parlamenti képviselők számos olyan módosító javaslatot nyújtottak be, amelyeket szóról szóra az érdekelt szolgáltatók fogalmaztak meg. Az elmúlt fél évben a jelentős piaci erővel bíró telefontársaságok, a korábbi monopóliumok pozíciói tovább erősödtek. Tőlük származnak a legötletesebb paragrafusok?

Belpol

Hibázott-e a rendőrség a móri bankrablás után?: Sokk és vakrepülés

A május 9-i móri bankrablás kétszeresen is megrázta az országot. A nyolc ember életét kioltó, idehaza minden idők legkegyetlenebb gyilkosságának számító bűncselekmény általános megdöbbenést keltett, miközben a rendőrség ellentmondásos intézkedései, valamint a nyomozásról napvilágot látó információk alapjaiban rendítették meg a bűnüldözők munkájába vetett, már korábban is megcsappant közbizalmat. E pillanatban Magyarországon senki nem tudhatja biztosan, hogy a rendőrség képes-e arra, amit a társadalom ilyenkor elvár tőle: hatékony, gyors és szakszerű munkára, amivel azonosíthatók és elfoghatók lennének a tettesek.

Belpol

Fiatalok aktivizálódása a választásokon: Eksztázis 7-től 10-ig

A fiatalok eddig nem tapasztalt mértékben aktivizálódtak a választások idején, s nem kis részük fogékony volt az országot kettéválasztó retorikára. Ami nem jelenti azt, hogy annak lenne igaza, aki a jövő magyarságát jobboldaliak masszív gyülekezeteként vizionálja. De az is téved, aki csupán legyint a történtekre.

Belpol

Átalakulhat a köztévé: Ki nevez a végén?

Nem életbiztosítás egy hajdani pártkatona számára a közszolgálati televízió vezetése, különösen akkor, ha veteránként is számtalanszor adja bizonyságát lojalitásának. Ezzel együtt rutineljárással aligha állítható fel székéből a Magyar Televízió Rt.jelenlegi elnöke.

Belpol

Dohányreklám-kiskapu: Füstlovagok

Utolsó intézkedései egyikeként a maximális három évig engedélyezte Matolcsy György gazdasági miniszter a Motorcsónak Forma-1 Magyar Nagydíjat szervező Technikai Sportok Olimpia Alapítványnak, hogy a rendezvényen dohányipari cégek is reklámozhassanak. Mikola István egészségügyi miniszternek nem ez volt az első veresége dohányügyben a kormányon belül.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Hitelkártya helyett ujjlenyomat Ujjlenyomataik segítségével fizethetnek egy texasi szupermarket-hálózat vásárlói. A Kroger üzletlánc három houstoni boltjában állítottak fel olyan szerkezeteket, melyek segítségével ingyenesen regisztrálhatják magukat és ujjlenyomataikat a vásárlók.

Külpol

Kulturális hírek

GYÁSZ 79 éves korában elhunyt Varga Domokos: az erdőmérnökként végzett József Attila-díjas író nevéhez számos ismeretterjesztő, ifjúsági, pedagógiai és szociográfiai mű fűződik, legismertebb elbeszélésciklusa talán a

Külpol

Választási kampány Csehországban: "Velünk jön a törvény"

Magyarországon immár bizonyosan véget értek a választási csaták, ám elvonási tüneteink kezeléséért elég a "szomszédba" menni: Csehországban június közepén (14-15., péntek-szombat) parlamenti (alsóházi) választásokat tartanak, s a közeles időpont miatt nyilvánvaló: barátaink szügyig járnak a kampányban, amely, ha lehetséges, minden eddiginél kalandosabb.

Külpol

Hollandia választott: Javított jobb

APim Fortuyn erőszakos halálát követő csendes kampány kimondottan jól állt a csendes kereszténydemokratának: a múlt csütörtöki választás nagyarányú jobboldali győzelmet hozott. A kereszténydemokraták az első, Pim Fortuyn Listája (PFL) a második, a liberálisok a harmadik helyet szerezték meg, míg a Fortuyn-programot elutasító Munkáspárt holtversenyes első helyéről másfél hét alatt a negyedikre csúszott vissza.

Zene

Zene

Könyv: Titokember (Otto Friedrich: Glenn Gould)

Zseni - ez a meghatározás mára kiment a divatból. 19. századi ízű szó, túlteng benne a pátosz. Sokan nem is tudják, mit jelent: összetévesztik a sztárral. Pedig a sztár többnyire nem zseni, és a zseni többnyire nem sztár. A sztárt csinálják, a zseni születik. Ha egy tizenévesnek kellene elmondanom, mi a zseni, talán épp Glenn Gouldról beszélnék: az utolsó zsenik egyikéről.

Zene

Színház: Mennydörög a vastaps (A Léni néni a József Attilában)

A József Attila Színházban bemutatott Léni néni legnagyobb erénye, hogy schwarz auf weiss megmutatja, milyen művészi teljesítményért járt Kossuth-díj legutóbb. Kerényi Imre, aki vendégként rendezte az előadást, másodállásban a Madách Színház igazgatója, főállásban pedig mostanában óriásplakáton kampányol: polgármód "még egy embert", egy mutatós nőt verbuvál törzsnézőnek.

Zene

World music: hajrá

Afrika, hajrá lappok! - a belpolitikai helyzet fokozódásakor és az uniós csatlakozás küszöbén ezt kell felelősségem tudatában kijelentenem.

Zene

Koncert: Eszközhasználat (A Tool Bécsben)

Nemrégiben még egészen úgy tetszett, hogy a régi kiadójával folytatott hosszadalmas küzdelem kikészíti a kortárs rockzene egyik legkiemelkedőbb zenekarát, a Los Angeles-i Toolt, ám végül jóra fordult minden: tavaly a boltokba kerülhetett a negyedik lemeze, láthatására pedig csütörtökön csupán Bécsig kellett utazni.

Könyv

Könyv

A realizmus diadala

Esterházy Péter: Javított kiadás

Május 16-án Morcsányi Géza, a Magvető igazgatója külön sajtótájékoztatón mutatta be Esterházy Péter új, eddig titokban tartott kötetét. A szokásos Esterházy-fakszni, gondoltam léhán, és eszem ágában sem volt ellátogatni a Centrál kávéházba. Aztán persze elakadt a lélegzetem.

Lokál

Lokál

Fővárosi strandok: Vízmérték

Budapesten száznál több medence üzemel, és ez a tény még akkor is Európa legnagyobb fürdővárosává avat bennünket, ha nyaranta nem biztos, hogy szívesen osztozunk a strandoló tömegek szórakozásában.

Lokál

Múzeumok Majálisa: Szabadtéri múlt

A Méhek nevű formáció, melynek tagjai fekete-narancs csíkos ruhát viselnek és vicces kiegészítőket, tulajdonképpen egészen jó addig a pillanatig, míg látványelemként oldják a Múzeumkert homogén búcsújellegét, de amikor ütni kezdik kis dobjaikat, valamint ritmikusan beszélnek hozzá, nos, akkor meginog a ruhatervezői felépítmény. De nem ez volt a fő attrakció a Múzeumok Majálisán.