Vizsgálja a francia ügyészség a Luhanszkban megölt újságíró ügyét

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. május 31.

Külpol

A 32 éves riportert az orosz csapatok ölték meg, amikor megtámadtak egy civileket szállító buszt.

Háborús bűntett gyanújával eljárást indított a francia terrorelhárítási ügyészség egy francia újságíró halála ügyében, akit az ukrajnai Luhanszk megyei Szeverodonyeck közelében öltek meg az orosz erők, amikor humanitárius buszon utazó civileket kísért. Ezzel nyolcra emelkedett az orosz támadás kezdte óta Ukrajnában megölt újságírók száma - tudatta kedden a párizsi vádhatóság.

"Frédéric Leclerc-Imhoff újságíróként volt Ukrajnában azért, hogy megmutassa a háború valóságát. Az orosz bombák elől menekülni kényszerülő civilekkel utazott egy humanitárius buszon, amikor halálosan megsebesült" - jelentette be hétfőn a Twitteren Emmanuel Macron francia államfő a tudósító halálhírét.

A legnézettebb francia hírtelevízió, a BFM 32 éves tudósítója hat éve dolgozott a csatornánál, ez volt a második riportútja Ukrajnában.

Catherine Colonna külügyminiszter szintén a Twitteren erősítette meg, hogy a riporter a humanitárius művelet ellen indított orosz bombázásban vesztette életét, "miközben tájékoztatási munkáját végezte."

A tárcavezető átlátható vizsgálatot követel a lehető leggyorsabban a tragédia körülményeinek feltárására. Catherine Colonna az AFP francia hírügynökségnek jelezte: azt kérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől, hogy "tegyen meg minden tőle telhetőt, hogy az ukrán hatóságok segítsenek, és lehetővé tegyék az újságíró holttestének hazajuttatását a családjához, a lehető leggyorsabban."

A luhanszki régió vezetése a Telegram-csatornáján azt közölte, hogy Frédéric Leclerc-Imhoff védősisakot viselt, és a nyakánál sérült meg. A BFM hírtévé információi szerint a riporter "lövedékdarabtól" sebesült meg. A stáb másik tagja, Maxime Brandstaetter könnyebben megsérült a támadásban, az ő evakuálását már szervezi a televíziós csatorna.  

A francia terrorelhárítási ügyészség a fegyveres harcokban egy, a nemzetközi jog által védett személy életének szándékos veszélyeztetése, a konfliktusban közvetlenül nem érintett emberek elleni szándékos támadás, valamint humanitárius küldetés keretében használt jármű, és az abban utazók elleni szándékos támadás gyanújával indított eljárást.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk