Hűtlen kezeléssel vádolják Strachét

  • narancs.hu
  • 2019. június 13.

Külpol

A vizsgálat Johann Gudenus lemondott szabadságpárti frakcióvezetőt is érinti.

Hűtlen kezelés gyanúja miatt indított vizsgálatot a gazdasági és korrupciós ügyekben illetékes osztrák ügyészség (WKStA) Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke ellen - közölte a Profil című hírmagazin internetes felületén csütörtökön.

A WKStA szerint vizsgálatok folynak Johann Gudenus lemondott szabadságpárti frakcióvezetővel szemben is, illetve további ismeretlen tettesek ellen "különböző társulási formákban" elkövetett hűtlen kezelés miatt.

Johann Pauer, Strache jogi képviselője a profil megkeresésére azzal válaszolt, hogy "folyamatban lévő bűnügyi eljárásokkal kapcsolatban nem nyilatkozhat". A Profil emellett úgy tudja, a vizsgálat már május 20. óta zajlik Strachéval és Gudenusszal szemben, a WKStA ezt azonban nem kívánta megerősíteni.

Az Osztrák Néppárt és az FPÖ koalíciójának felbomlásához vezető kormányválság május 17-én robbant ki Ausztriában, miután két német lap nyilvánosságra hozott egy, az akkori alkancellárt, Heinz-Christian Strachét, a kormánykoalíciós FPÖ azóta lemondott elnökét és Johann Gudenust, a párt szintén lemondott frakcióvezetőjét súlyosan kompromittáló videofelvételt.Strache az Ibizán készült rejtett kamerás felvételen magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nővel tárgyalt, akinek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért.

Értesülések szerint ugyanebben a korrupciós ügyben vizsgálat folyik Markus Tschank parlamenti képviselő ellen is, mivel az FPÖ-höz közel álló több egyesületben is aktív tevékenységet folytatott. Az osztrák parlament a nap folyamán egyhangúlag döntött Tschank mentességének felfüggesztéséről. A szabadságpárti képviselő egyébként maga is kérte, hogy a törvényhozás eleget tegyen a WKStA erre vonatkozó indítványának.

Az osztrák alkancellár arról tárgyalt, hogy egy orosz oligarcha megvegye neki a legnagyobb napilapot

Videó készült a tárgyalásról. A legnagyobb osztrák napilapon keresztül a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke a 2017-es ausztriai parlamenti választás előtt egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek - jelentette péntek este a Der Spiegel című német hírmagazin és a Süddeutsche Zeitung című lap egy titokban készített videofelvételre hivatkozva.

Figyelmébe ajánljuk