Brüsszel migrációcsökkentő szabályt fogadott el

  • narancs.hu
  • 2019. június 14.

Külpol

Hogy a bevándorlási összekötő tisztviselők hálózata hatékonyabban léphessen fel az illegális bevándorlással szemben, és eredményesebben védhesse a külső határokat.

Pontosította az úgynevezett bevándorlási összekötő tisztviselők szabályozását az EU-s tagállamokat tömörítő tanács – írja az Eurológus. Ennek köszönhetően ezek a tisztviselők hatékonyabban léphetnek fel az illegális bevándorlással szemben, és eredményesebben védhetik a külső határokat.

A tagállamoknak világszerte mintegy 500 bevándorlási összekötő tisztviselője több mint 100 országban van jelen. Az Unió 2004-ben fogadott el rendeletet a hálózat létrehozásáról.

Ezeket a tisztviselőket a tagállamok és az EU küldi harmadik országokba, hogy kapcsolatokat alakítsanak ki és tartsanak fenn a fogadó ország hatóságaival olyan kérdésekben, mint az illegális migráció megelőzése és az ellene való küzdelem, a visszatérés elősegítése, valamint a jogszerű migráció kezelése.

A most elfogadott szabályozásban szerepel egy uniós szintű irányítóbizottság létrehozása, amely javítja a hálózat igazgatását és az összekötő tisztviselők koordinációját, növelve a hatékonyságot és javítva a kommunikációt.

De a jövőben erősítik a tisztviselők szerepét a menekültek csempészése elleni küzdelem terén.

Információt gyűjtenek, hogyan segítsenek a harmadik országoknak az illegális migrációs áramlások megelőzésében, valamint hozzájárulnak a külső határok védelmének hatékonyabb megszervezéséhez.

Az EU illegális bevándorlás elleni küzdelmének fontos eleme, hogy azok, akik nem jogosultak az unió területén tartózkodni, mihamarabb visszatérhessenek származási országukba. Ennek elősegítése a tisztviselők dolga. Mindehhez az EU forrásokat is biztosít.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?